Slutförvaret: ”Uppenbart att regeringen inte har för avsikt att fatta något beslut”

Hotet om att väcka misstroende mot miljöminister Per Bolund (MP) för hanteringen av frågan om slutförvaret har skärpts. Förutom SD viftar nu även L och KD med misstroendekortet. ”Det är glädjande att fler öppet har samma uppfattning i sakfrågan.” säger Mattias Bäckström Johansson (SD) till Altinget.

Beslut senast vid lucia, annars väcks misstroende mot Per Bolund (MP), lyder Liberalernas hot.
Beslut senast vid lucia, annars väcks misstroende mot Per Bolund (MP), lyder Liberalernas hot.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

Sverigedemokraterna har hotat med ett eventuellt misstroende mot miljö- och klimatminister Per Bolund sedan ministerns senaste besök i riksdagens näringsutskott i slutet av oktober. De svar som Bolund gav ledamöterna i utskottet kring beredningen av det segdragna ärendet om ett slutförvar för använt kärnbränsle imponerade inte.

– Jag har svårt att se hur vi kan gå vidare genom utskottsarbete. Därför överväger vi en misstroendeförklaring. Jag har tagit upp det med min partiledare, sade då Mattias Bäckström Johansson (SD) till Altinget.

Enkelt beslut enligt (L)

Nu skärps misstroendehotet mot Per Bolund. Senast runt lucia vill Liberalerna se ett beslut från regeringen, skriver partiledaren Nyamko Sabuni och Arman Teimouri, energipolitisk talesperson, i en debattartikel i Expressen.

”Till synes är det här det enklaste beslutet regeringen har haft att fatta under mandatperioden. Allt talar för att slutförvaret bör godkännas.” skriver de två Liberalerna.

Mattias Bäckström Johansson välkomnar beskedet.

– Vi tycker det är bra att Liberalerna har anslutit sig till den här uppfattningen, säger han till Altinget.

Även Kristdemokraterna har ställt sig bakom idén om en misstroendeförklaring mot Per Bolund för regeringens långsamma hantering av beslutet om ett slutförvar.

– Om det är det som krävs i slutändan, så ja det kommer vi i så fall vara öppna för, säger partiets gruppledare Andreas Carlson till SVT.

Samtal pågår

Samtal pågår inom oppositionen på partiledar- och gruppledarnivå, enligt Mattias Bäckström Johansson.

– Om alla är överens i sakfrågan, så ökar sannolikheten att det kan gå igenom. Men vi vill inte ge någon tidsplan, säger han.

”Det är väl känt att det finns en majoritet i kammaren som anser att Per Bolund missköter frågan om slutförvaret. Om inte regeringen lyssnar och fattar beslut i slutförvarsfrågan är vi beredda att pröva om den majoriteten också är beredd att se till att Sverige får en ny klimat- och miljöminister.” skriver Sabuni och Teimouri i sin debattartikel.

Enligt Bäckström Johansson är en misstroendeförklaring det sista som riksdagen kan göra.

– Det är uppenbart att regeringen inte har för avsikt att fatta något beslut. Det finns ingen färdplan. Man vill inte kommunicera med riksdagen. Sammantaget finns inget förtroende för statsrådet. Ett misstroende är vårt sista verktyg för att komma framåt i sakfrågan, säger han.

Moderaterna har inte lämnat något tydligt besked om hur de ser på Liberalernas lucia-ultimatum, enligt SVT.

Läs också

Nämnda personer

Arman Teimouri

Head of public affairs Embracer
Berghs school of communication, Stockholm

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

Mattias Bäckström Johansson

Riksdagsledamot (SD), partisekreterare, ledamot i partistyrelsen
Driftingenjör (Högskolan i Kalmar, 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024