Slutförvaret av kärnavfall får ja av regeringen

Regeringen har beslutat att säga ja till ansökan om att bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark. Man säger även ja till mellanlagring i Oskarshamn, meddelar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Josefin Lingström

Strandhäll berättar att regeringen tagit beslut om att säga ja till ett slutförvar av kärnbränsle. Beslutet gäller mellanlagring och inkapsling av använt kärnbränsle i Oskarshamn och sedan anläggning för deponering och slutförvaring i Forsmark.

Slutförvaret ska byggas upp med tre barriärer. Först läggs avfallet in i en kopparkapsel, sedan omsluts det av bentonitlera, för att sedan placeras på 500 meters djup i urberget i Forsmark.

Villkorat ja

Men med det gröna ljuset har regeringen också ställt upp vissa villkor för Svensk kärnbränslehantering (SKB), som ansökt om att få bygga förvaret. Ett av villkoren är att SKB ska hålla årliga möten med Oskarshamns kommun, Östhammars kommun, myndigheter och miljöorganisationer.

– Nu kommer det här arbetet fortsätta genom att Mark- och miljödomstolen ska fastställa villkoren, samtidigt som den stegvisa prövningen nu kan börja hos Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Annika Strandhäll.

Prövningen innebär att alla steg i byggandet, så som uppförande, provdrift och permanent drift av anläggningen, behöver godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Regeringen har i dag inget svar på hur informationsöverföringen ska ske till kommande generationer om slutförvaret. Utan det behövs tas fram en lösning för det.

Dessutom kommer det behövas tas ett regeringsbeslut om att försluta förvaringen helt om cirka 70 år. 

Kritik från tidigare kollega

Senaste dagarna har Miljöpartiet gått ut och kritiserat regeringen för att de tar beslut om ett slutförvar. Språkröret Per Bolund (MP) anser att man bör vänta med beslutet och få mer underlag. När hon under pressträffen bemöter kritiken är hon förvånad över uttalandena.

– Den typen av uttalanden av min tidigare regeringskollega Per Bolund gör mig lite förundrad med tanke på att han i så sent om augusti själv stod och sa att ett beslut om ett slutförvar bara var ett par månader bort, säger hon under pressträffen och fortsätter:

– Per Bolund har haft tillgång till exakt samma kunskapsunderlag som jag och regeringen sitter med.

Kritik från miljörörelsen

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning kritiserade regeringens beslut:

– Regeringen har i dag fattat ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjort ett historiskt misstag. Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till anläggningen för det extremt farliga kärnavfallet. Metoden att slutförvara avfallet med kopparkapslar har fått omfattande forskarkritik. Avfallet kan orsaka betydande miljöskador längs Upplandskusten – kanske redan efter några hundra år, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00