Debatt

Skamligt att vår politiska ledning skrämmer befolkningen

Allt fler barn frågar om kriget kommer. Vi märker av krigsretoriken i samhället. Det är direkt oansvarigt av landets politiska och militära ledning, skriver Emmeli Wulfstrand och Lars Ohly, Verdandi.

Retoriken från Sveriges ledning är oansvarigt, skriver Emmeli Wulfstrand och Lars Ohly, Verdandi.
Retoriken från Sveriges ledning är oansvarigt, skriver Emmeli Wulfstrand och Lars Ohly, Verdandi.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Lars Ohly
Emmeli Wulfstrand
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är oroliga tider i vår omvärld och det påverkar naturligtvis också oss i Sverige. Såväl Rysslands anfallskrig mot Ukraina som Israels pågående folkmord i Gaza ökar spänningarna och osäkerheten i världen.

I detta läge är det viktigt med samhällsledare som förmår samla invånarna och ingjuta mod och förtröstan. Regeringen och militärledningen väljer att göra tvärtom. Med sina uttalanden i Sälen har ÖB, civilförsvarsministern och statsministern i stället lyckats med konststycket att skapa än mer oro och splittra befolkningen.

Vi märker direkt av krigsretoriken

I Verdandi märker vi direkt effekten av krigsretoriken. Barn i våra verksamheter undrar om kriget är nära. Människor med egna upplevelser av krig skräms av retoriken. Men allra mest reagerar de som utpekas som mindre villiga att försvara Sverige än andra – landets invandrade befolkning.

Det är oansvarigt av landets politiska och militära ledning att så split och understödja en rasistisk agenda. 

Det är oansvarigt av landets politiska och militära ledning att så split och understödja en rasistisk agenda. Det är skamligt att skrämma befolkningen för att slippa få tala om ojämlikhet, vårdköer, bostadsbrist och sociala orättvisor. Rädsla är ett kraftfullt verktyg i politiken. Rädda människor har lättare för att acceptera försämringar och inskränkningar än trygga människor.

Vården går på knäna 

Den som förmås tro att kriminalitet beror på invandring har lättare att acceptera när arbetskamrater deporteras. Den som är rädd för krig kan gå med på att militärutgifterna fördubblas när vården går på knäna.

Rädslan är inte rationell men i högsta grad verklig. Om signalerna från landets ledning är att det finns risk för krig i Sverige samtidigt som bilder på döda palestinska barn visas i alla medier kommer också våra barn få svårt att sova om nätterna. Det som behövs nu är i stället politiker som inger hopp hos människor.

Hopp om jämlikhet och social rättvisa, hopp om en bättre miljö för framtiden, hopp om att framtiden rymmer såväl rättigheter som möjligheter. Verdandi fortsätter vårt arbete för social rättvisa och rätten till ett värdigt liv för alla.

Nämnda personer

Micael Bydén

Överbefälhavare vid Försvarsmakten
Officerutbildning och chefsutbildning via Försvarsmakten

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00