Om  
Ulrika Modéer

Röda korset värvar FN-topp

FN-toppen och tidigare statssekreteraren Ulrika Modéer blir ny generalsekreterare för Svenska Röda korset med start i augusti.

Ulrika Modéer har bland annat varit statssekreterare åt Isabella Lövin (MP).<br>
Ulrika Modéer har bland annat varit statssekreterare åt Isabella Lövin (MP).
Foto: Samuel Steén/TT
Anders Gustafsson

Ulrika Modéer kommer närmast från befattningen som assisterande generalsekreterare och chef för avdelningen för externa relationer och påverkansarbete inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram. Hon är stationerad i New York.

Hennes månadslön kommer att vara 105 000 kronor, uppger Röda korsets pressavdelning för Altinget.

− Jag är oerhört stolt över att få vara med och leda Sveriges största humanitära frivilligorganisation. I en tid av stora och svåra utmaningar där rekordmånga människor lever i utsatthet, även i Sverige, måste fler stå upp för medmänsklighet. Agera lokalt och tänka globalt − och ta ansvar för en hållbar framtid. Röda Korset är och ska vara en självklar mötesplats och vägledare för detta viktiga arbete, säger hon i ett pressmeddelande.

Var Lövins statssekreterare

Sedan Martin Ärnlöv lämnade Röda korset och blev vd/direktor för Göteborgs stadsmission, har Röda korsets internationella chef Anders Pedersen haft rollen som tillförordnad gs.

Ulrika Modéer var statssekreterare hos dåvarande biståndsminister Isabella Lövin (MP) mellan 2014 och 2018. Hon har tidigare jobbat för med bistånds- och utvecklingsfrågor för Diakonia, Caritas och Sida. Under de åren hann hon med att arbeta i både Mocambique och i Bolivia.

Sedan 2019 är hon hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Hon har vid flera tillfällen funnits med på tidningen Omvärldens lista ”Biståndsdebattens mäktigaste”.

Nämnda personer

Ulrika Modéer

Assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete
Fil. kand i internationella relationer (Göteborgs uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024