Debatt

Risk för fler cyberattacker under supervalåret 2024

Såväl myndigheter som företag behöver vara redo för att it-attackerna kommer att öka i år med tanke på mängden högprofilerade evenemang som äger rum. Det skriver Niclas Molander, Sverigechef Netscout.

Allt fler datorer kapas av hackare, menar debattören.
Allt fler datorer kapas av hackare, menar debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Året inleddes med att andelen kapade datorer som används för överbelastningsattacker, också kallade DDoS-attacker, ökade lavinartat. Det finns många mål att ge sig på under 2024: OS, fotbolls-EM och omkring 60 val över hela världen inklusive nationella val i de fem mest folkrika länderna. De senaste årens politiskt motiverade it- och överbelastningsattacker pekar på att dessa händelser kan bli en tekniskt sett stökig historia.

Altingets gratis nyhetsbrev

Politiskt motiverade cyberattacker ökar

I vanliga fall hittar Netscouts analysteam omkring 10 000 kapade datorer per dag som ingår i botnets på internet. Under slutet av förra året började den siffran att stiga markant för att under några januaridagar ligga på över en miljon kapade datorer, en siffra som indikerar att angripare lägger tid och kraft på att rekognosera och förbereda attacker.

Även om valprocessen är en analog historia i de flesta länder kan överbelastningsattacker  ändå påverka röstningsprocessen.

Aktiviteten kommer huvudsakligen från länder som USA, Kina, Taiwan, Vietnamn och Ryssland, länder som intressant nog även håller val i år – vilket också gäller oss i EU. Vi på Netscout ser en stigande trend för politiskt motiverade överbelastningsattacker där motivet är att påverka evenemangen oavsett om det handlar om val, stora sportevent eller anslutningen till Nato.

Till exempel upplevde Sverige en anstormning av överbelastningsattacker under försöken att gå med i Nato, medan Bangladesh var måltavla vid de allmänna valen i början av året. Netscout upptäckte också att ett ovanligt omstridd presidentval i Colombia 2022 åtföljdes av en våg av överbelastningsattacker.

Risk för valpåverkan

Även om valprocessen är en analog historia i de flesta länder kan överbelastningsattacker ändå påverka röstningsprocessen. De kan exempelvis spamma väljarna med enorma mängder information eller störa webbsidor för registrering och valkampanjer. De kan även rikta in sig på webbsidor för rapportering av valresultat.

Om angriparna lyckas genomföra attacker mot webbsidor för röstregistrering kan allmänheten helt hindras från att rösta. När det gäller sportevenemang handlar det om att göra det besvärligt för tävlande och åskådare att resa, lösa biljetter och ta del av resultat. Därmed skapas en känsla av att evenemanget helt enkelt är misslyckat.

Det är dock inte bara själva evenemangen som cyberbrottslingar riktar in sig på – resultaten av val och politiska beslut kan i sig också leda till ökning av cyberattacker. I slutet av 2023 började till exempel den pro-ryska hacktivistgruppen NoName057 att attackera den polska regeringen efter valet av premiärminister Donald Tusk. Den nya polska regeringens stöd till Ukraina, som står i direkt motsatsställning till angriparnas intressen, kan ha drivit på ökningen av attacker.

Myndigheter måste skydda sig

Hackargrupper som NoName057, Anonymous Sudan och Akira är kända för att föra politiskt och religiöst krig mot länder, myndigheter eller tjänstemän som står i vägen för deras ideal och mål. Grupperna riktar ofta in sig på länder som uppfattas som ”antimuslimska” eller som visar stöd och solidaritet med Ukraina, och attackerar mål som inte går i linje med deras agenda.

Regeringar, stora sportarrangörer och företag, liksom samhället i stort, behöver vara beredda på att it-attackerna kommer att öka i år med tanke på de förberedelser som angriparna gjort och mängden högprofilerade event som äger rum. Det kräver att myndigheter och företag skaffar sig en bättre förståelse för hur hotbilden ser ut och vad som behöver göras för att skydda sig mot de alltmer sofistikerade attackerna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00