Regeringen utlämnar man till Turkiet

För att godkänna Sveriges Natoansökan har Turkiets president Erdogan ställt krav på att Sverige ska lämna ut flera personer till Turkiet. Nu har regeringen beslutat att lämna ut en man till landet.

Vid Natos toppmöte i Madrid i juni medverkade både statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö.
Vid Natos toppmöte i Madrid i juni medverkade både statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/TT
Josefin Lingström

Regeringen har tagit beslut om att en man i 35-årsåldern ska lämnas ut till Turkiet. Enligt SVT är mannen en av dem som Turkiets president, Erdogan, vill ha utlämnad.

Mannen dömdes i Turkiet 2013 och 2016 för flera fall av brottet missbruk av bank- och kreditkort. Totalt dömdes han till 14 års fängelse. Detta ligger till grund för Turkiets begäran om utlämning.

Sedan slutet av förra året är mannen frihetsberövad i Sverige på grund av utlämningsärendet. Högsta domstolen meddelade i slutet av juli att den inte ser några hinder för att utlämna mannen.

Själv förnekar mannen brotten.

”Rutinärende”

Det finns nu ett regeringsbeslut på att mannen ska utlämnas. Det är det första kända fallet sedan Natoförhandlingarna inleddes.

”Det här är ett vanligt rutinärende. Personen i fråga är turkisk medborgare och dömd för bedrägeribrott i Turkiet 2013 och 2016. Begäran om utlämning inkom förra året. Högsta domstolen har i vanlig ordning prövat frågan och kommit fram till att det inte finns hinder för utlämning för att avtjäna straffet”, skriver justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Efter att Sverige och Finland inledde processen om att söka Natomedlemskap, har Turkiets president bland annat ställt krav på att Sverige ska utlämna 73 personer till Turkiet.

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget