Debatt

Regeringen måste stärka kampen mot den islamistiska regimen i Iran

Regeringen behöver införa de sanktioner som krävs mot den iranska regimens ledare Ali Khamenei, men även alla som arbetar vid hans kansli och understödjer honom. Det skriver Nima Gholam Ali Pour (SD).

Ali Khamenei är högste ledare för mullornas regim i Iran.
Ali Khamenei är högste ledare för mullornas regim i Iran.Foto: Office of the Iranian Supreme Leader/AP/TT
Nima Gholam Ali Pour
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Dagens Iran är ett ockuperat land. Inte en ockupation enligt folkrättens definition men det iranska folket har genom väpnade styrkor påtvingats en islamistisk livsstil som är helt främmande för dem. Lojaliteten hos dessa väpnade styrkor är inte mot det iranska folket, utan mot mullornas regim och dess ledare Ali Khamenei.

45 år av förtryck och indoktrinering

Få iranier ser mullorna som sina landsmän. I stället betraktas de som främlingar som har ockuperat landet och ser det iranska folket som trälar som ska underkastas islamismens förtryck. För att förklara de återkommande protesterna i Iran som vägrar avta trots 45 år av förtryck och indoktrinering, är det viktigt att betona ockupationen av dessa islamistiska förtryckare.

Socialdemokraterna har under sin tid vid regeringsmakten valt att underkasta sig och stryka den iranska regimen medhårs.

Protesterna handlar om de traditioner, den kultur och islamistiska ideologi som påtvingas befolkningen. Tvånget att bära den muslimska slöjan är lika ovälkommet bland iranska kvinnor som det var 1979 när Ayatollah Khomeini tog makten i Iran och införde en islamistisk diktatur. Mullornas kvinnoförtryck, hängningar, tortyr, våldtäkter och andra former av grova övergrepp har pågått sedan dess och motståndet mot barbariet ökar i styrka.

För varje år som går så blir fler och fler politiker i västvärlden medvetna om hur farlig mullornas regim är. Sverigedemokraterna har länge varnat för utvecklingen.

Socialdemokraterna har under sin tid vid regeringsmakten valt att underkasta sig och stryka den iranska regimen medhårs. Trots att den potentiellt snart besitter kärnvapen, inte räds för att starta större regionala krig och i decennier har fört proxykrig runtom i Mellanöstern. En regim som är beredd att mörda människor i Sverige och resten av Europa och som tar svenska medborgare som gisslan och avrättar dem. Ett regimskifte i Iran ligger både i det iranska folkets intresse men också i alla demokratiska länders intresse

Mullornas medhjälpare lever lyxlivet

Få politiker i Sverige, om ens några, vill överhuvudtaget associeras med regimen medan personer som ens misstänks vara nära regimen i Iran inte är välkomna i många forum. Den 10 maj 2023 beslutade en enig riksdag att ge regeringen i uppdrag att skapa enighet inom EU för att lista Islamiska revolutionsgardet (IRGC) som en terroristorganisation.

Revolutionsgardet är en integrerad del av mullorna i Iran vilket innebär att även mullornas regim är en terroristorganisation. Här är det viktigt att regeringen följer upp riksdagens beslut genom att införa de sanktioner som krävs och speciellt mot regimens ledare Ali Khamenei och de som arbetar vid hans kansli och understödjer honom. Även familjemedlemmar till mullorna, som åker till Europa för att leva ett liv i lyx, måste inkluderas i sanktionerna. Det ska inte vara möjligt att komma hit och spendera sina blodspengar.

Sponsra en politisk fånge

Just nu sänds det ut ett budskap till det iranska folket om att alla protester är förgäves. Att de som protesterar mot diktaturen kommer att tystas på olika sätt. Vi som befinner oss i frihet måste vara de förtrycktas röst och kraftigt signalera att de som kämpar för friheten inte är bortglömda.

Jag har personligen sponsrat den politiska fången Mojahed Kourkour. Jag uppmanar fler riksdagsledamöter att sponsra politiska fångar och visa att vi som står upp för demokratin och mänskliga rättigheter för en global kamp mot islamismen var den än förtrycker folk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00