Nytt sekretariat på UD – de ska leda Sverige i OSSE

SAMARBETE. Regeringen har utsett de två personer som kommer att ha ledande positioner när Sverige har ordförandeskapet i OSSE. Samtidigt inrättar man ett nytt sekretariat på utrikesdepartementet.

I december röstades Sverige fram till att ha ordförandeskapet i säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE under 2021. Det fattades enhälligt av de 57 deltagande staterna i organisationen.

Det är 26 år sedan som Sverige senast hade ordförandeskapet i OSSE. I år har Albanien ordförandeskapet och lämnar över till Sverige den 1 januari nästa år.

Men redan nu börjar det svenska arbetet med ordförandeskapet. Regeringen har valt att förlänga förordnandet för ambassadören Ulrika Funered. Hon är chef och ambassadör vid Sveriges ständiga delegation vid OSSE i Wien sedan 2017.

Ny enhet på UD

Samtidigt bildas det ett nytt sekretariat inom utrikesdepartementet. Utsedd chef och ambassadör för sekretariatet är Petra Lärke. Hon tillträder den 2 mars.

– Jag tycker det ska bli både spännande och hedrade, men också utmanande. OSSE är väktare av den europeiska säkerhetsordningen och den är utsatt för ganska mycket tryck just nu, säger Petra Lärke till Altinget.

Sekretariatet kommer ligga under enheten för europeisk säkerhetspolitik som Lärke är biträdande enhetschef för i dag.

Ska stötta utrikesministern

Under det svenska ordförandeskapet är det utrikesminister Ann Linde (S) som är ordförande i OSSE.

– Men vi är en organisation som stöttar henne i arbetet. Vi ska kunna ge henne underlag och stötta henne i arbetet kring de olika länderna som OSSE är verksamma i. Det är den viktigaste uppgiften, säger Lärke om sekretariatet och fortsätter: 

– Sekretariatet ska också vara en länk mellan ambassadören Ulrika Funered och utrikesministern i förhandlingar.

Är med i budgetarbetet

Det kommer vara ett tiotal anställda som ska arbeta på sekretariatet under perioden, uppger Lärke.

– Nu är det min uppgift att rekrytera den organisationen.

Lärkes förordnande som ambassadör sträcker sig fram till sista mars 2022, strax efter att Polen tagit över ordförandeskapet i OSSE.

– Redan nu ingår vi i en ordförandeskapstrojka. Det ska vara en konferens under 2020 som vi medverkar i. Under 2020 kommer Sverige även vara med och sköta budgetarbetet. Det börjar senare i år och brukar sträcka sig in i 2021, förklarar Lärke.

Forrige artikel Hundra tjänster på Försvarsmaktens högkvarter kan bli civila Hundra tjänster på Försvarsmaktens högkvarter kan bli civila Næste artikel Säpos första generaldirektör avliden Säpos första generaldirektör avliden
MSB ska granska kommunernas tillsyn av explosiva varor

MSB ska granska kommunernas tillsyn av explosiva varor

SPRÄNGSTOFF. Det finns behov av kompetens och åtgärder inom tillsynen och tillstånd av explosiva varor. Därför får MSB nu flera stora uppdrag som ska förhindra att sprängmedel kommer i fel händer.