Nya överläggningar om försvarets saknade miljarder

TILLSKOTT. En ny fempartiöverenskommelse ska stärka försvaret med en halv miljard redan i år. Men för att täppa till de ekonomiska hålen och lägga mer kraft på det civila försvaret krävs nya överläggningar och nya miljarder om partierna ska få det försvar som de har beställt.

Den överenskommelse som de två regeringspartierna samt Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna presenterade på måndagen innebär att försvaret ska förstärkas med 500 miljoner kronor under 2017. Det är pengar som ska finnas med i den vårändringsbudget som regeringen lägger fram i mitten av april och som riksdagen röstar om i juni.

– Vi är överens om att redan under 2017 vidta olika åtgärder för att öka den militära förmågan. Vi ser det också som en viktig säkerhetspolitisk signal, sade försvarsminister Peter Hultqvist på en presskonferens.

Det handlar bland annat om att förstärka stridsgruppen på Gotland med luftvärn från 2018, att öka antalet som deltar i övningar, att stärka incidentberedskapen, att skaffa fler fordon till hemvärnet och öka inköpet av reservdelar och underhåll av materiel. Därtill ska kommuner, landsting och länsstyrelser få ett tillskott på 75 miljoner kronor för att förbättra totalförsvarsplaneringen. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, får mer resurser för att stärka cyber- och informationssäkerhet.

Login