Om  
Jens Stoltenberg

Nederländernas premiärminister intresserad av tjänsten som Natos generalsekreterare

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte är intresserad av posten som Natos generalsekreterare när Jens Stoltenbergs mandat löper ut nästa år.

Mark Rutte, Nederländernas längst sittande premiärminister någonsin, planerar att lämna nederländsk politik efter det nederländska valet i november.
Mark Rutte, Nederländernas längst sittande premiärminister någonsin, planerar att lämna nederländsk politik efter det nederländska valet i november.Foto: EU

I en radiointervju med Den Haag FM på lördagen signalerade Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte att han skulle vilja bli generalsekreterare om möjligheten dyker upp.

Rutte uppgav bland annat att han ansåg att posten som Natos generalsekreterare var "mycket intressant".

Den nederländske premiärministern var dock skeptisk till sina chanser att bli vald. Med tanke på det politiska landskapet kommer jobbet med största sannolikhet att gå till en "europeisk kvinna", sade Rutte.

Mark Rutte, Nederländernas längst sittande premiärminister någonsin, planerar att lämna den nationella politiken efter det nederländska valet i november.

Norrmannen Jens Stoltenberg har varit Natos generalsekreterare sedan 2014 och väntas avgå i oktober 2024.

Hans mandat förlängdes för fjärde gången i juli, då alliansens 31 medlemsländer beslutade att tillfälligt fortsätta med en erfaren ledare mot bakgrund av kriget i Ukraina.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Nämnda personer

Jens Stoltenberg

Generalsekreterare Nato
Ekonom (Oslo uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00