Debatt

"Narkotikan måste bekämpas på flera fronter samtidigt"

DEBATT. För att kunna vidmakthålla en effektiv narkotikabekämpning krävs långsiktighet. Moderaterna vill se fler poliser, bättre samverkan och rätt verktyg för myndigheterna, skriver Anders Hansson (M), ledamot i justitieutskottet.

Anders Hansson (M), justitieutskottet.
Anders Hansson (M), justitieutskottet.Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Anders Hansson (M)
Riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet

Dagens polisbrist är en dålig utgångspunkt för effektiv narkotikabekämpning. Varje år sedan 2015 har nästan 900 poliser sagt upp sig, varav merparten av andra skäl än pensionsavgång. Avsaknaden av närvarande poliser skapar stor otrygghet.

Narkotikabekämpningen, som kräver närvaro och uthållighet, är ett offer för polisbristen. Med en frånvaro av polis kan narkotikahandeln på sina håll nu ske öppet och oblygt, ibland inne på våra skolor. Denna utveckling måste brytas och åtgärder omedelbart vidtas.

Kräver långsiktighet

Inom all brottsbekämpning måste arbetet också ske förebyggande. I det förebyggande arbetet måste polisen regelbundet finnas ute bland invånarna och därigenom skapa ett långsiktigt förtroende bland invånare i syfte att förhindra dessa från att fastna i narkotikabrottslighet eller missbruk.

För att komma åt den organiserade narkotikahandeln krävs rätt verktyg. Möjligheten till dataavläsning och övriga hemliga tvångsmedel är nödvändigt.

Även Socialtjänsten måste arbeta mer proaktivt och förflytta delar av sin verksamhet ut i samhället. Tillsammans med polis och skola kan till exempel ungdomar på glid identifieras och förebyggande åtgärder vidtas. Samverkan mellan skola,  socialtjänst, polis och föräldrar är nödvändigt.

På sina håll börjar polismyndigheten nu återgå till renodlade narkotikagrupper och den utvecklingen anser jag ska ske inom samtliga polisregioner och polisområden. Risken är annars att långsiktighet uteblir inom narkotikaområdet och specialistkunskap inte utnyttjas korrekt.

Samverkan

Fler myndigheter än polisen arbetar mot narkotika. Tullverket gjorde under 2017 totalt 6 679 beslag av narkotika, vilket är en ökning med 5 procent jämfört med 2016. Effektiv gränskontroll som förhindrar narkotika att komma in i landet medför en kraftig avlastning för övrig brottsbekämpning inom Sverige.

I syfte att följa brottsvinster måste Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket i större utsträckning tidigt engageras i brottsbekämpningen. Åklagarmyndigheten måste i större utsträckning yrka på förverkande av brottsvinster i sina åtal. Därigenom kommer vi åt vinsterna i narkotikaförsäljningen samt ökar riskerna för upptäckt.

Måste användas fler verktyg

För att komma åt den organiserade narkotikahandeln krävs rätt verktyg. Möjligheten till dataavläsning och övriga hemliga tvångsmedel är nödvändigt. Påföljderna för narkotikabrott och narkotikasmuggling måste höjas efter att Högsta domstolen i ett antal avgöranden mildrat påföljderna. Kameraövervakning måste tillåtas i större utsträckning. Informatörsverksamhet och underrättelseinhämtning på internet och darknet måste uppmuntras.

Sverige behöver arbeta mot narkotika på flera fronter samtidigt. Moderaterna vill se fler poliser, bättre samverkan mellan myndigheter och rätt verktyg för myndigheterna. Det är en bra väg framåt som borgar för långsiktighet, kontinuitet och slutligen effektivitet.

 

Nämnda personer

Anders Hansson

Tidigare riksdagsledamot (M)
jur. kand (Lunds uni. 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00