Militärt miljardpaket till Ukraina

Regeringen har satt samman ett stöd till Ukraina i tre delar: Upphandlingshjälp från FMV, en gåva i form av artillerisystemet Archer samt ett miljardpaket med försvarsmateriel. Två frågor som återstår att lösa är, enligt försvarsminister Pål Jonson (M), transporter och utbildning.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) vid torsdagens pressträff om ett militärt stödpaket till Ukraina. Regeringen kommer att lämna en ändringsbudget till riksdagen i närtid, enligt Jonson.
Försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) vid torsdagens pressträff om ett militärt stödpaket till Ukraina. Regeringen kommer att lämna en ändringsbudget till riksdagen i närtid, enligt Jonson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

– Kriget står väldigt mycket och väger just nu, säger statsminister Ulf Kristersson (M) när han inleder torsdagens pressträff om ett nytt stödpaket till Ukraina.

– Den västliga beslutsamheten har förvånat Ryssland lika mycket som Ukrainas militära försvarsförmåga, fortsätter Kristersson.

Från Sverige ska Ukraina nu få ytterligare ett militärt stödpaket som består av tre olika delar:

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00