Debatt

M: Frågan om Skavsta flygplats visar regeringens skadliga politik

Svenska flygplatser behövs för samhällsviktiga transporter och uppdrag. Socialdemokraterna lägger sig platt och låter de patenterade flygmotståndarna i Miljöpartiet styra och ställa, skriver Moderaternas Maria Stockhaus och Alexandra Anstrell.

Nyligen kom beskedet att Skavsta flygplats hotas av nedläggning, skriver debattörerna.
Nyligen kom beskedet att Skavsta flygplats hotas av nedläggning, skriver debattörerna.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Alexandra Anstrell
Maria Stockhaus
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Flyget är viktigt för Sverige. Vi är ett geografiskt avlångt och mycket exportberoende land placerat i norra delen av Europa. Flyget är en grundförutsättning för företagande, jobb och tillväxt. Men flyget är också viktigt för att alla ska kunna få livsviktig vård i tid genom ambulansflyg, för kriminalvården, för polis och för att vårt land ska kunna försvaras med god tillgång till beredskapsflygplatser. Det är också från flygplatser som plan lyfter för att rädda människor i sjönöd, spana efter oljeutsläpp eller släcka pågående skogsbränder.

Snäv och felaktig debatt

När flyget diskuteras begränsas diskussionen till att handla om utsläpp och kommersiella flygresor till varma länder. Det är en snäv och felaktig debatt. Precis som alla andra färdslag håller flyget på att fasa ut de fossila bränslena. Biodrivmedel, elflyg och vätgas kommer att göra det möjligt att inom 15–20 år flyga fossilfritt över hela världen. Norge har exempelvis som mål att allt inrikesflyg ska ske med el senast 2040.

Trafikverket har pekat ut Skavsta som lämplig beredskapsflygplats för försvaret.

Maria Stockhaus och Alexandra Anstrell
Moderaterna

Regeringen väljer dock att blunda för allt det positiva som händer med svenskt flyg. Just nu pågår något som bäst kan likna vid ett miljöpartistiskt korståg mot flyget. I stället för att stötta en krisande bransch genom coronakrisen ser vi nu hur ett antal flygplatser riskerar nedläggning över hela Sverige. Nyligen kom till exempel beskedet att Skavsta flygplats hotas av nedläggning.

Lämplig beredskapsflygplats

Skavsta flygplats är ett bra exempel på hur viktigt flyget är för Sverige. Skavsta är bas för Kustbevakningen som genomför miljöövervakning från luften runt om hela Sverige. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har flygplan på Skavsta, redo att rycka ut för att släcka skogsbränder. Trafikverket har pekat ut Skavsta som lämplig beredskapsflygplats för försvaret.

Detta visar hur viktigt flyget är, inte bara för jobb och tillväxt, utan för hela vårt samhälle. Flyget och svenska flygplatser behövs inte bara för nöjes- och affärsresor utan även för samhällsviktiga transporter och uppdrag.

Orkar inte stå emot MP

Regeringens flygpolitik är skadlig för Sverige. Socialdemokraterna lägger sig platt och låter de patenterade flygmotståndarna i Miljöpartiet styra och ställa. Det är ett svek mot företag, försvar, sjukvård och trygghet. Samarbetspartnerna C och L beklagar utvecklingen men orkar uppenbarligen inte stå emot Miljöpartiet. Det är sammantaget en mycket sorgesam och för Sverige farlig utveckling.

Moderaterna vill se ett långsiktigt och hållbart svenskt flyg. Den åttonde april presenterar regeringen sin infrastrukturproposition. I vår följdmotion kommer moderaterna att presentera en sammanhållen flygpolitik som säkerställer en långsiktigt hållbar infrastruktur för flyget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00