Debatt

Grön ungdom och Luf: Sverige måste sluta beväpna diktaturer

Det måste vara slut på sponsringen av krig, lidande och förtryck. Vi kräver att man stoppar vapenexporten till de stridande parterna i Jemenkriget och till andra diktaturer, skriver Grön ungdom tillsammans med Luf.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres under fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo, 2018.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres under fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo, 2018.Foto: Pontus Lundahl/TT
Aida Badeli
David Ling
Romina Pourmokhtari
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I onsdags debatterades den svenska vapenexporten i riksdagen. Politiker brukar ofta tala sig varma för att Sveriges utrikespolitik ska vara fredsfrämjande och demokratistärkande. Den svenska vapenexporten visar däremot en hel annan bild. De senaste åren har svensk vapenexport ökat till historiskt höga nivåer. Mer än 20 procent av 2020 års export gick till och med till kriget i Jemen, en av de värsta humanitära katastrofer i världen just nu.

Förenade Arabemiraten, en krigförande diktatur, är den största mottagaren av svenska vapen. Landet krigar som en del av den saudiledda koalitionen i Jemen. Enligt Rädda Barnen drabbas barn och unga särskilt hårt i konflikten: nästan var fjärde som är skadad eller dödad är ett barn. Men Förenade Arabemiraten är inte den enda diktaturen som kan räkna med svenska vapen. Hela 35 procent av Sveriges vapenexport gick 2020 till diktaturer och icke-demokratier. Dessutom har Sverige även godkänt flera helt nya affärer till Saudiarabien.

Det går på tvärs både med svenska vapenexportregler och regeringens utrikespolitiska ambitioner. Sverige ska inte beväpna diktaturer.

Enigheten var stor

Under arabiska våren tog auktoritära ledare till vapen och våld mot sina egna befolkningar för att slå ner demokratiprotesterna. Det väckte stor debatt i Sverige om att vi sålt vapen till varannan regim i Nordafrika och Mellanöstern. Händelserna var starten på en massiv blocköverskridande politisk enighet om att det svenska regelverket för krigsmaterielexport måste skärpas. Vi i ungdomsförbunden demonstrerade tillsammans mot vapenexporten till diktaturer och skrev en gemensam debattartikel om att vapenförsäljning till diktaturer går rakt emot våra gemensamma demokratiska värderingar och är moraliskt förkastligt.

Vi i ungdomsförbunden står pall: Sverige ska inte stå på våldsamma diktatorers sida.

När riksdagen 2011 beslutade om ett nytt striktare regelverk för att sätta stopp för denna vapenexport var enigheten stor även bland riksdagspartierna. ”Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart är diktaturer”, sa socialdemokraternas Stefan Löfven 2013. Liberalernas Allan Widman har lyft Saudiarabien som ”en av världens mest förhärdade diktaturer som grovt kränker mänskliga rättigheter. Dit ska Sverige naturligtvis inte sälja vapen.” Miljöpartiets Gustav Fridolin har sagt att Sverige ”inte ska beväpna diktaturer, vi ska stödja demokratirörelsen”. Allt detta är tomma ord om vi inte agerar nu.

Sluta sponsringen av krig

De senaste årens utveckling av den svenska vapenexporten rimmar illa med den politiska enighet som tidigare fanns för att sluta beväpna diktaturer. Vi i ungdomsförbunden står pall: Sverige ska inte stå på våldsamma diktatorers sida. Det måste vara slut på sponsringen av krig, lidande och förtryck. Vi kräver att man stoppar vapenexporten till de stridande parterna i Jemenkriget och till andra diktaturer. Nu.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00