Kvinnliga militärer utsätts för fler risker än män

MATERIELBEHOV. Hjälmar som är för stora och dåliga kängor är bara några av säkerhetsriskerna inom Försvarsmakten som drabbar kvinnor mer än män. Trots att de påtalar problemen får de inget gehör hos Försvarets materielverk eller Fortifikationsverket.

Nyligen släpptes en rapport som har undersökt karriärhinder för unga kvinnor inom försvarsmakten. Bland annat har den undersökt hur kvinnors tillgång till materiel skiljer till männen. Rapporten visar att många gånger passar inte skyddsutrustningen kvinnor och i en skarp insats så ger det inte skydd överhuvudtaget. Karin Schröder, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut och rapportförfattare, förklarar att det finns en högre säkerhetsrisk för kvinnor i vissa lägen.

– Det kan vara att hjälmar som är för stora och trillar ner över ögonen, vilket självklart inte är så bra när man måste röra sig snabbt. Det kan handla om kängor som är dålig för fötterna eller alldeles för stora, säger Karin Schröder till Altinget.

Men det gäller inte bara den personliga utrustningen. Även andra materiel är ibland anpassade efter en standardman som är 180 cm lång med en vikt av 85 kg. Till exempel vapensystem.

Login