Kritik mot regeringens uppsplittrade cyberansvar

Sju myndigheter delar på ansvaret för Sveriges nya nationella centrum för cybersäkerhet. Det är sex myndigheter för många, enligt Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson som anser att Sverige har allvarliga problem på cybersäkerhetsområdet.

För ett år sedan höll försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter. Men det går inte att sju myndigheter delar på ansvaret, anser försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M).
För ett år sedan höll försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter. Men det går inte att sju myndigheter delar på ansvaret, anser försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M).Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Under året har arbetet med att inrätta ett nationellt cybersäkerhetscentrum kommit igång. I september blev det också klart att Therese Naess, med en bakgrund från Säkerhetspolisen och Migrationsverket, blir chef.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00