Klimatanpassningsbud från S: Ingen garanti att MSB:s halva miljard blir kvar

Socialdemokraterna utlovar i sitt valmanifest att de ”vill fortsätta de stora investeringarna så att kommunerna kan klimatanpassa lokalt”. Men det betyder inte att den halva miljard som utgör det stöd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fördelar måste bli kvar.

VA-systemen pekas ut som en känslig punkt i kommunernas klimatanpassningsarbete framöver.<br>
VA-systemen pekas ut som en känslig punkt i kommunernas klimatanpassningsarbete framöver.
Foto: Fredrik Sandberg
Jacob Hederos

Vilken regeringen som än tillträder efter valet i höst kommer den att ha en sak på Att göra-listan: Det ska antas en uppdaterad klimatanpassningsstrategi nästa år, utifrån det underlag som den nationella expertrådet för klimatanpassning tagit fram.

För flera av partierna har detta blivit också en del i valkampanjen. Men graden av tydlighet varierar, när det kommer till att precisera vilka åtgärder de vill se.

Förutom frågan om ytterligare styrmedel, där flera partier har olika initiativ, så är det enligt Ekots enkät bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som anger hur mycket pengar de vill satsa på en specifik klimatanpassningspott, tre respektive två miljarder årligen.

Men Socialdemokraterna har samtidigt i sitt valmanifest skickat ut budskapet att partiet ”vill fortsätta de stora investeringarna så att kommunerna kan klimatanpassa lokalt.”  

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00