Om  
Magnus Hjort
Carl-Oskar Bohlin

Klart: Han får gd-rollen på Myndigheten för psykologiskt försvar

Tio månader har gått sedan Henrik Landerholm lämnade gd-jobbet på Myndigheten för psykologiskt försvar. Nu står det klart att Magnus Hjort tar över.

Carl-Oskar Bohlin (M) och Magnus Hjort vid en tidigare pressträff.
Carl-Oskar Bohlin (M) och Magnus Hjort vid en tidigare pressträff.Foto: Mikaela Landeström/TT
Axel Hyttnäs Telin

Magnus Hjort har lett myndighetens arbete som vikarierande generaldirektör sedan i november förra året. Samtidigt har jakten på en ordinarie generaldirektör skett under året.

Nu meddelar regeringen att det blir Magnus Hjort som får jobbet.

”Myndighetens arbete har varit mycket intensivt i och med de många och omfattande informationspåverkanskampanjer som riktas mot Sverige och svenska intressen den senaste tiden. Magnus Hjort är rätt person att fortsätta leda myndigheten i en svår och utmanande tid”, skriver Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, på X.

Magnus Hjort var avdelningschef innan han blev vikarierande generaldirektör. Han var också särskild utredare i utredningen om inrättandet av myndigheten.

Myndigheten öppnade i januari 2022, men redan i november samma år blev den av med sin generaldirektör när statsminister Ulf Kristersson (M) utsåg Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare.

Utnämningen fick kritik från Socialdemokraterna då Kristersson och Landerholm är vänner sedan barndomen, men KU valde att inte kritisera rekryteringen då de menade att allt hade skett inom ramen för regelverket.

Läs också

Nämnda personer

Magnus Hjort

Generaldirektör Myndigheten för psykologiskt försvar
Doktor i historia (Stockholms uni.)

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00