Gummikulor och vattenkanoner – så vill oppositionen förstärka polisen

En bred majoritet av partierna riksdagen är övertygade om att polisen framöver måste ha mer resurser för att kunna hantera upplopp, men några vill vänta med att slå fast vilken typ av resurser det är som krävs. V och MP vill också lyfta vikten av det förebyggande arbetet i utsatta områden.

Över 100 poliser skadades i upploppen under påskhelgen. Det är något som fått många politiker att reagera. 
Över 100 poliser skadades i upploppen under påskhelgen. Det är något som fått många politiker att reagera. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Två veckor har gått sedan kravallerna i bland annat Linköping, Norrköping och Örebro. Kravallerna som utspelades under påskhelgen har spätt på debatten om polisens resurser och huruvida de är tillräckliga.

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att kravallerna inte hade förekommit med en sverigedemokratisk regering. Han föreslår både gummikulor och vattenkanoner som en potentiell resurs.

– Vi kan konstatera att om vår politik rått de senaste åren, så hade kravallerna inte ägt rum. Många av de som deltagit hade inte varit i Sverige, alternativt suttit inlåsta redan. Vi har föreslagit vattenkanoner och gummikulor med mera under lång tid. Ge polisen en möjlighet att bekämpa upploppen innan det är dags att dra batong, säger Tobias Andersson till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00