Friskola stängs efter varningar från Säkerhetspolisen

Skolinspektionen beslutar att stänga Nya kastets skola i Gävle på grund av bristande lämplighet hos ägarna. Säkerhetspolisen har tidigare varnat för att eleverna på skolan riskerar att radikaliseras, skriver SVT.

Ditte Roslund

Skolinspektionens beslut grundar sig på de lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet 2018/2019 och som innebär att Skolinspektionen ska pröva ägarkretsens insikt och lämplighet att driva en skola. Nu bedömer man alltså att bristerna i huvudmannens ägar- och ledningskrets är så allvarliga att Nya kastets skola måste stängas. 

I våras sålde skolans grundare verksamheten till den dåvarande biträdande rektorn, men Skolinspektionen bedömer att det fortfarande är den gamla ägaren som styr skolan. 

– Vi bedömer att den nya ägaren ingått i ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren, vilket innebär att den tidigare ägaren fortfarande har ett betydande inflytande över skolan, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen, till SVT Gävleborg.

Risk för extremism

Dessutom har Säkerhetspolisen tidigare varnat Skolinspektionen om att eleverna på skolan riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldbejakande miljöer. Risken bedöms inte ha minskat efter ägarbytet.

Nya kastets skola är inte den första skolan som stängs i Gävle. I december 2019 beslutade utbildningsnämnden i Gävle att den fristående muslimska förskolan Bilaal skulle stängas, även det efter att säkerhetspolisen slagit larm. 

Beslutet att stänga Nya kastets skola börjar gälla 31 december 2020. Gävle kommun är skyldiga att erbjuda eleverna plats i en kommunal skola.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00