Fortifikationsverket får köpa huvudkontor

Regeringen vill ge Fortifikationsverket grönt ljus att köpa huvudkontor för en kvarts miljard och dessutom klartecken för ett större fastighetsköp av personalbostäder åt Försvarsmakten. I båda fallen får myndigheten gå rejält över fastigheternas marknadsvärde.

Tidöpartiernas vårändringsbudget ger grön flagg för Fortifikationsverkets inköp av ett huvudkontor i Eskilstuna. SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i samtal med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med budgetdebatten.
Tidöpartiernas vårändringsbudget ger grön flagg för Fortifikationsverkets inköp av ett huvudkontor i Eskilstuna. SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i samtal med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med budgetdebatten.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Fortifikationsverket vill inte längre vara hyresgäst, utan planerar för en flytt tvärs över gatan i Eskilstuna till ett eget huvudkontor.

Myndigheten inledde redan i höstas processen med ett köp av en kontorsfastighet på cirka 7000 kvadratmeter samt en obebyggd tomt med parkeringsplatser. Nu ger regeringen i vårändringsbudgeten klartecken för att myndigheten köper de två fastigheterna för max 265 miljoner kronor.

Marknadsvärdet på de fastigheterna ligger dock endast någonstans mellan 180 och 200 miljoner kronor, enligt budgeten. ”Det aktuella förvärvet är avsett att genomföras utan att objekten kommer ut till försäljning på marknaden. Det pris staten betalar kan därmed komma att överstiga marknadsvärdet.” skriver regeringen.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00