Försvaret kallas in för att avliva höns

Jordbruksverket har vänt sig till Försvarsmakten för att få hjälp när en halv miljon höns ska avlivas. Soldater ska nu hjälpa till att paketera de avlivade hönsen.

Josefin Lingström

I måndags kom besked om att fågelinfluensa har konstaterats hos landets största äggproducent, CA Cedergren i Mönsterås. Nu kommer besked om att runt 500 000 höns ska avlivas. 

Jordbruksverket tillsammans med djurägaren sköter själva avlivningen. Men för att klara det stora jobbet har Jordbruksverket vänt sig till Försvarsmakten. 30 soldater från hemvärnet i region syd kommer nu till gården för att hjälpa till.

– Vi fick förfrågan från Jordbruksverket om stöd med personal. Vi har sagt ja, och vår konkreta uppgift är att paketera fåglarna efter avlivning och lägga fåglarna i containrar för vidare transport, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen, till SVT.

Fjärde fallet

Virustypen på gården i Mönsterås är sannolikt samma som hittats på andra gårdar i Skåne. Fallet av fågelinfluensa i Mönsterås är det fjärde sedan årsskiftet och det första utanför Skåne.

Viruset är inte farligt för människor, men är väldigt smittsamt mellan fåglar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00