Finska riksdagen förbjuder Tiktok – fortsatt tillåtet för svenska politiker

Den finska riksdagen förbjuder Tiktok efter en bedömning att appen kan innebära en säkerhetsrisk. Men i svenska riksdagen är appen fortfarande tillåten.

Riksdagsförvaltningen rekommenderar inte de svenska ledamöterna att använda Tiktok, men det saknas ett förbud.
Riksdagsförvaltningen rekommenderar inte de svenska ledamöterna att använda Tiktok, men det saknas ett förbud.Foto: Janerik Henriksson/TT
Miranda Olsson

Offentligt anställda i flera länder har förbjudits från att använda den populära appen i flera länder och ett förbud finns även i EU-parlamentet. I november 2022 uppmanade också Regeringskansliet anställda att radera Tiktok.

Nu förbjuder den finska riksdagen anställda från att ha appen på sina mobiltelefoner, rapporterar Hufvudstadsbladet. Detta efter att Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen varnat för att Kina kan komma över information från appen.

I den svenska riksdagen har Centerpartiet tidigare varit pådrivande för ett förbud mot appen. Men än så länge är det tillåtet för såväl politiker som riksdagsanställda att installera appen.

”Det finns inget förbud mot att använda TikTok på riksdagsledamöters och anställdas tjänstetelefoner men det är ingen app som vi rekommenderar att använda”, skriver Riksdagsförvaltningens kommunikationsavdelning i ett mejl till Altinget.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00