EU:s försvarspolitik växlar upp rejält

EU:s försvarspolitik rör sig just nu framåt med banbrytande hastighet. Redan den 20 mars kan ännu en ambitiös plan komma att beslutas, och mycket tyder på att EU-fördraget är på väg att bli omsprunget av en verklighet med långt mer gemensam europeisk försvarspolitik. 

Ukrainska soldater i Donetsk i Ukraina. 
Ukrainska soldater i Donetsk i Ukraina. Foto: AP Photo/Libkos/TT
Thomas Lauritzen

– Våra främsta prioriteringar är luftförsvaret, och sedan är det: ammunition, ammunition och ammunition!, sade Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov, som var inbjuden som gäst till försvarsministermötet i Stockholm i förra veckan.

Vid mötet diskuterade ministrarna en flerstegsplan för att hjälpa den ukrainska militären, som snabbt håller på att få slut på viktiga typer av ammunition i kampen mot Rysslands invasion.

Därför är det första steget i EU:s plan att öronmärka en miljard euro från unionens så kallade Fredsfacilitet – en relativt nyinrättad kassakista utanför EU:s ordinarie budget, som redan har gett cirka 40 miljarder svenska kronor i bidrag till medlemsländernas militära stöd till Ukraina. Det beloppet kommer utöver vad varje europeiskt land har donerat.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00