Debatt

Cuf inför partistämman: Höj ersättningen till värnpliktiga

I dag ligger dagersättningen på 146 kr och den har inte höjts sedan 2017. På dessa sex år har värnpliktigas ersättning ätits upp av inflationen och därför bör en indexreglering ligga högt upp på åtgärdslistan. Det skriver William Larsson och Melinda Prick, Cuf.

Om man ser värnplikten som ett långsiktigt fenomen bör ersättningar till värnpliktiga följa prisutvecklingen i samhället överlag, skriver debattörerna. 
Om man ser värnplikten som ett långsiktigt fenomen bör ersättningar till värnpliktiga följa prisutvecklingen i samhället överlag, skriver debattörerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det närmar sig partistämma för Centerpartiet. Vi på Centerpartiets Ungdomsförbund kommer där lägga fram en motion som ämnar belysa något som inte talas så mycket om när det kommer till svensk försvarspolitik, att förbättra situationen för våra värnpliktiga. Värnplikten är en nygammal företeelse i vårt samhälle som behöver moderniseras för att matcha vår tid. Vi måste ge rätt stöd och rättigheter till dem som sätter sina liv på paus för att försvara det gemensamma, med livet som insats

En ungdoms resa att bli värnpliktig börjar hos Plikt- och Prövningsverket. Av den anledningen behöver denna myndighet ha god information om och god vägledning kring värnpliktens olika befattningar. Därför vill Cuf att Centerpartiet ska verka för att Försvarsmaktens befattningsguide ses över för att ge en mer noggrann och verklighetsbaserad bild av alla de befattningsutbildningarna som värnpliktiga förväntas genomföra. Självklart kan byten ske men med en god befattningsguide har de blivande värnpliktiga bättre möjligheter att förbereda sig.

I samma anda anser vi det nödvändigt att Plikt- och Prövningsverket kontinuerligt uppdaterar kravprofilerna för befattningar för att tidigare uppmärksamma skador och annat som kan hindra de värnpliktiga under utbildningen. Detta i syfte att motverka senare avrustning i onödan.

Indexera ersättningen

Om man ser värnplikten som ett långsiktigt fenomen bör ersättningar till värnpliktiga följa prisutvecklingen i samhället överlag. Centerpartiet bör verka för att indexreglera värnpliktigas dagersättning för att på ett smidigt sätt följa samhällets prisutveckling, likt det system som gäller för CSN-bidrag. I dag ligger dagersättningen på 146 kr och den har inte höjts sedan 2017. På dessa sex år har värnpliktigas ersättning ätits upp av inflationen och därför bör en indexreglering ligga högt upp på åtgärdslistan.

Detsamma gäller förplägnadsersättningen, den ersättning som värnpliktiga får när de befinner sig i hemmet och inte kan få mat på förbandet. Cuf vill att denna ska vara verklighetsbaserad så att den reflekterar de kostnader som den ska täcka samt indexreglera densamma.

Att genomföra värnplikten är i grund och botten något som alla vi ungdomar i teorin kan bli tvingade att göra

Värnpliktiga har rättigheter i dag men det innebär inte att dessa inte behöver kontinuerligt  utvecklas och bevakas. Värnplikten ska vara en utvecklande tid men ibland kan den för många vara påfrestande. I dag har många värnpliktiga tillgång till samtalskuratorer och psykologer, men inte alla. Detta beror oftast på vilket förband man genomför sin värnplikt på.

Cuf vill att alla värnpliktiga ska ha tillgång till samtal med kuratorer och psykologer, utan att behöva motivera detta. Vi vill dessutom att systemet för disciplinära åtgärder ska vara enhetligt. I dagens situation när en värnpliktig begår en problematisk handling kan de efterföljande disciplinära åtgärderna skilja sig åt mellan förband. Ett enat system behöver därför sättas på plats.

Ta värnpliktigas rättigheter på allvar

När värnplikten nu har återaktiverats är det angeläget att vi tar de värnpliktigas rättigheter på allvar. Att genomföra värnplikten är i grund och botten något som alla vi ungdomar i teorin kan bli tvingade att göra, men för många är det också en källa till stolthet och en väg in till ett framtida arbete inom Försvarsmakten. Mot den bakgrunden är det av stor vikt att detta riskfyllda och krävande uppdrag också berättigar de värnpliktiga till rimliga ersättningar och större rättigheter.

Partistämman närmar sig nu med stormsteg, och med våra förslag uppnår vi precis detta. Det är nu dags för Centerpartiet att visa att man tar värnpliktigas rättigheter på allvar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00