Andersson får draghjälp av Riksbanken

EKONOMI. Staten uppvisade ett ovanligt stort överskott i juli månad. Finansminister Magdalena Andersson (S) får hjälp av Riksbanken som minskat valutareserven, vilket påverkar statens saldo positivt.

Foto: Foto: Anders Löwdin / Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

Saldot i statens budget för juli visar på ett överskott på 28,2 miljarder kronor. Det är 12,5 miljarder kronor högre än samma månad förra året. Överskottet beror till stor del på att Riksbanken minskade valutareserven. Detta har också påverkat budgetsaldot positivt för årets sju första månader, rapporterar Ekonomistyrningsverket.

Ekonomistyrningsverket sammanställning av utfallet för statens budget visar att de totala inkomsterna för juli blev 84,1 miljarder kronor, 3,5 miljarder kronor lägre jämfört med utfallet för juli 2018.

Valutareserven 23 miljarder mindre 

De totala utgifterna i statens budget för juli blev 55,9 miljarder kronor, vilket är 16,0 miljarder kronor lägre än samma månad föregående år. Det är här Riksbankens valutareserv kommer in. Riksbanken minskade valutareserven med 22,8 miljarder kronor i juli. Detta har i sin tur bidragit till att Riksgäldskontoret kunnat minska sin nettoutlåning med sammanlagt 26,4 miljarder kronor.

Hittills i år, januari till juli, visar statens budgetsaldo ett överskott på 126,8 miljarder kronor, 18,7 miljarder kronor högre än samma period 2018.

 

Dokumentation

Så här funkar det med valutareserven:

Riksgäldskontoret har sedan 2009 tagit upp lån i utländsk valuta för vidareutlåning till Riksbanken, i syfte att förstärka valutareserven. I mars 2019 beslutade Riksbanken att minska valutareserven med 8 miljarder amerikanska dollar (USD) under 2019. Hittills i år har valutareserven minskats med 5 miljarder USD. Det har minskat Riksgäldskontorets nettoutlåning med totalt 40,9 miljarder kronor. I september minskar valutareserven med återstående 3 miljarder USD. Anledningen till att valutareserven ska minskas är förändringar i bankernas balansräkningar och Nordeas byte av hemvist från Sverige till Finland.

Källa: ESV



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00