Regeringen vill ha statligt säkerhetslager för sjukvårdsutrustning

Socialstyrelsen kommer att få i uppdrag att köpa in sjukvårdsutrustning för traumavård för ett statligt säkerhetslager. Det beslutet togs på torsdagens regeringssammanträde.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar vid pressträffen om ett statligt säkerhetslager.<br>
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar vid pressträffen om ett statligt säkerhetslager.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linda Berglund

Förslaget om statliga säkerhetslager lämnades 2021 i delbetänkandet från utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap. Enligt förslaget skulle lagren kunna innehålla till exempel narkosmedel. Utredningen föreslog också att Socialstyrelsen ska få ett ökat ansvar för att fördela sjukvårdsmaterial. 

– Regionerna har för tunna beredskapslager, sade utredare Åsa Kullgren till Altinget när delbetänkandet presenterades. 

Nu tar regeringen förslagen vidare i form av uppdrag till Socialstyrelsen, som får 500 miljoner kronor för att köpa in läkemedel och utrustning för traumavård.

– Det ansvaret kan vi inte lägga på en enskild region, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget i samband med pressträffen där uppdraget presenterades.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00