De är ledamöter i den nya försvarsberedningen

Moderaten Hans Wallmark (M) ska leda den nya försvarsberedning som regeringen tillsatt inför försvarsbeslutet 2026–2030. Rätt person på rätt plats, det tycker även oppositionen. ”Jag tycker nog det. Det är ett bra beslut”, säger Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson.

Uppskattat val även hos oppositionen. Hans Wallmark (M), ordförande i EU-nämnden, blir ordförande i den nya försvarsberedningen.
Uppskattat val även hos oppositionen. Hans Wallmark (M), ordförande i EU-nämnden, blir ordförande i den nya försvarsberedningen.Foto: Jessica Gow/TT
Miranda Olsson

– Det finns mycket starka skäl för Sverige att med ett svenskt Natomedlemskap och med Rysslands agerande sedan den 24 februari ha en ny försvarsberedning som enas om de samlade militära och civilförsvarsmässiga insatserna, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Ledamöter i försvarsberedningen

Hans Wallmark (M), ordförande

Peter Hultqvist (S)

Morgan Johansson (S)

Sven-Olof Sällström (SD)

Lars Wistedt (SD)

Jörgen Berglund (M)

Mikael Larsson (C)

Hanna Gunnarsson (V)

Mikael Oscarsson (KD)

Emma Berginger (MP)

Anna Starbrink (L)

 

Huvudsekreterare: Tommy Åkesson

Representanter för alla riksdagens partier ska delta i försvarsberedningen. Till skillnad från tidigare år kommer, utöver Socialdemokraterna och Moderaterna, även Sverigedemokraterna att ha två platser, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. Resterande partier har en ledamot var i beredningen.

Det blir tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) som kommer representera Socialdemokraterna i arbetet. De får bland annat sällskap av Kristdemokraternas Mikael Oscarsson som återvänder till beredningen. Det gör även Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson som trots vissa skilda åsikter ändå ser en möjlighet till enighet: 

Hanna Gunnarsson (V)
Hanna Gunnarsson (V) Foto: Agnes Stuber

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00