Statssekreteraren som krishanterade pandemin blir generaldirektör

Elisabeth Backteman var statssekreterare hos två ministrar. Hon var även ansvarig för gruppen som samordnade krishanteringen av coronavirusutbrottet. Nu blir hon generaldirektör för Tillväxtverket.

Elisabeth Backteman lämnade uppdraget som statssekreterare i november när Magdalena Anderssons regering tillträdde. Men i mars i år frågades hon ut av konstitutionsutskottet, detta utifrån sin tidigare roll som chef för Regeringskansliets krissamordning under pandemin.
Elisabeth Backteman lämnade uppdraget som statssekreterare i november när Magdalena Anderssons regering tillträdde. Men i mars i år frågades hon ut av konstitutionsutskottet, detta utifrån sin tidigare roll som chef för Regeringskansliets krissamordning under pandemin.Foto: Paul Wennerholm/TT
Johanna AlskogJosefin Lingström

Elisabeth Backteman tar över uppdraget som chef för Tillväxtverket efter Gunilla Nordlöf, som varit generaldirektör för myndigheten sedan år 2013. Det beslutade regeringen vid sitt senaste sammanträde.

– Med sin gedigna kunskap och erfarenhet tror jag att hon är rätt person att leda myndigheten. Tillväxtverket är en central aktör för att regeringen ska nå sina mål inom näringspolitiken och regionala utvecklingspolitiken, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) i ett pressmeddelande.

Jobbade för Göran Persson

Elisabeth Backteman är onekligen en person med ett mycket gediget cv, inte minst politiskt. Hon var politiskt sakkunnig hos Göran Persson under tre år. Därefter hade hon olika chefsroller på Migrationsverket, innan hon återvände till Regeringskansliet som statssekreterare.

I fem år, 2014-2019, arbetade hon för dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Inte minst hade hon en aktiv roll i arbetet med det nationella skogsprogrammet. Därefter blev hon statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg och även chef för Regeringskansliets krissamordning.

Då ansvarade hon även för Gruppen för strategisk samordning (GSS) där statssekreterarna samordnade kring hanteringen av coronavirusutbrottet.

Hon slutade i samband med att Magdalena Anderssons regering tillträdde. ”Efter sju år som statssekreterare har jag bestämt mig för att lämna regeringskansliet. Det har varit otroligt lärorika, stimulerande och på olika sätt utmanande år.” skrev då Backteman på Linkedin och avslutade med ”Nu återstår att se vad framtiden har att bjuda”.

Hon tillträder som generaldirektör den 1 augusti.

Nämnda personer

Elisabeth Backteman

Generaldirektör Tillväxtverket
Fil. kand i statsvetenskap, ekonomisk historia och nationalekonomi (Stockholms uni., 1995)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00