Vinge (SD) blir ny gruppledare

AVLÖSNING. Mattias Karlsson kommer att lämna posten som gruppledare för Sverigedemokraterna. Efterträdare blir Henrik Vinge, integrationspolitisk talesperson och tidigare presschef. 

Foto: Riksdagen
Johan Manell

Mattias Karlsson kommer att lämna posten som Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen för att få mer tid för sin familj. Karlsson tog över som gruppledare när Björn Söder blev talman 2014. Under Jimmie Åkessons sjukskrivning hösten 2014 och våren 2015 vikarierade han som partiledare.  

Karlsson kommer att sitta kvar i riksdagen och partistyrelsen. 

– Jag kommer att finnas kvar med lite andra uppgifter – bland annat ska jag utveckla rörelsen genom att skapa en konservativ tankesmedja och ett konservativt studentförbund, säger han till SVT. 

Vinge ersätter

Ny gruppledare blir den tidigare presschefen Henrik Vinge. Han blev invald i riksdagen i höstas och blev så sent som i augusti ny integrationspolitisk talesperson för partiet.  

– Jag har varit presschef i snart fyra år och jag börjar känna att jag genomfört mycket av det jag velat genomföra och känner mig väldigt nöjd och stolt över det vi åstadkommit. Nu känns det som att det är dags för mig att göra nånting nytt, sade Vinge till Altinget då. 

Läs också: Hermansson och Vinge får tyngre poster i SD

Nämnda personer

Henrik Vinge

Riksdagsledamot och gruppledare (SD), vice partiordförande
Juristexamen (Stockholms uni.)

Mattias Karlsson

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, internationell sekreterare, grundare Tankesmedjan Oikos
Pol. mag (Lunds uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00