Vill du grilla med Johan Pehrson?

Ardalan Shekarabis favoritfluga, en fikastund på kattkafé med Annika Strandhäll eller Morgan Johanssons gamla lagbok? För den politiskt intresserade kan många av budgivningarna till årets Musikhjälpen locka.

Dadgostars historiska blus och en grillfest med Pehrson är bara två exempel på politikernas auktioner till förmån för Musikhjälpen.
Dadgostars historiska blus och en grillfest med Pehrson är bara två exempel på politikernas auktioner till förmån för Musikhjälpen.Foto: Claudio Bresciani/TT, Tradera
Axel Hyttnäs Telin

Årets upplaga av Musikhjälpen drog i gång i måndags, med temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Flera namnkunniga politiker vill bidra till Radiohjälpens insamling – genom att auktionera ut historiska klädesplagg och mysiga fikastunder, för att nämna några exempel. 

Om det är en för stor smäll för plånboken finns ett billigare alternativ – en snusdosa med Pehrson-motiv för 110 kronor.

Dadgostars ”regeringsfällarblus”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har lyckats förr när det kommer till Musikhjälpens auktioner.

Förra året fick lyssnarna slåss om en after work med partiledaren. Slutnotan landade på strax över 150 000 kronor.

I år är det partiledarens ”regeringsfällarblus” som är till salu – det vill säga den beigerosa blus som Dadgostar bar när tidigare statsminister Stefan Löfven (S) fälldes i en misstroendeförklaring i riksdagen.

I skrivande stund ligger prislappen för blusen på 6 200 kronor.

Varför valde du att auktionera ut just den här blusen?

– Det var en stor och historisk händelse. Vi har ju inte haft ett misstroende mot en statsminister som vunnit gehör tidigare, säger hon till Göteborgs-Posten.

Klä dig som Lööf

Även Annie Lööfs garderob är med och bidrar. Den avgående C-ledarens liberala valrörelsekostym – som bland annat syntes i SVT:s slututfrågning 2018 och i Centerpartiets valfilm samma år – ligger ute till salu.

Kostymen är dock inte komplett, då midjebandet till kavajen ”försvunnit någonstans under valrörelsens gång”. Kavajen går dock fortsatt att knäppa med knapp.

Ledande bud ligger i nuläget på 3 200 kronor.

Gå på kattcafé med ex-minister

Flera ministrar i den avgångna S-regeringen vill bidra till insamlingen.

Ardalan Shekarabi offrar en av sina favoritflugor, just nu uppe i 440 kronor, för Radiohjälpen. Lena Hallengren erbjuder en fika med henne och en guidad rundtur i riksdagen, 3 050 kronor.

Morgan Johanssons lagbok kostar just nu hela 11 000 kronor.

”Få ägodelar är så kära för en justitieminister som dennes lagbok. Nu har du en chans att kamma hem mitt personliga exemplar från 2021! Komplett med understrykningar och anteckningar!”

Ex-ministern med hennes vita perser Frans.
Ex-ministern med hennes vita perser Frans. Foto: Tradera
S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll ger den som vill chansen att fika med henne på Sveriges första kattkafé i Stockholm. Ledande budet ligger på 3 150 kronor.

”Kanske vill du passa på att diskutera feminism och jämställdhet medan ni klappar och gosar med de fyrfota pälsbollarna?”

Går trögt för Kristersson

För den som vill ha Ulf Kristerssons autograf är det just nu ett guldläge.

Statsministern auktionerar själv inte ut något på auktionssajten, men en Tradera-användare har lagt ut ett signerat fotografi på Kristersson.

Utropspriset ligger på 75 kronor. Än så länge har M-ledarens namnteckning inte fått några bud – men det kan ändras då budgivningen avslutas först på söndag.

Altinget kan inte bekräfta att det är Kristerssons riktiga autograf.

Grilla med grillkillen

Han har kallats ”killen vid grillen” under valrörelsen – och i Liberalernas officiella valanalys.

Nu finns chansen att grilla med integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. Just nu ligger grillfesten på strax över 6 500 kronor. Om det är en för stor smäll för plånboken finns ett billigare alternativ – en snusdosa med Pehrson-motiv för 110 kronor.

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00