Uppsala mer skuldtyngt än Stockholm

UNIVERSITET. För första gången på flera är det inte Stockholms län som har de högsta genomsnittliga studieskulderna utan Uppsala län, visar siffror från CSN.

Centrala Studiemedelsnämnden, CSN, lämnar i dagarna besked till 1,5 miljoner personer om deras studieskulder. Totalt är låntagarna skyldiga svenska staten 201 miljarder kronor. Högsta skulderna har personer som bor i Uppsala län.

I flera år har Stockholms län haft de högsta genomsnittliga skulderna i Sverige. I år har Uppsala län gått om Stockholms län. På tredje plats kommer Skåne län. Lägst skuldnivå har låntagarna i Jönköpings, Västernorrlands och Gävleborgs län.

– Skulderna har ökat i de flesta länen under det gångna året. Generellt sett är det storstadslänen som har de högsta skulderna, kommenterar Boel Magnusson, chef för inbetalningsavdelningen på CSN, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga skulden för samtliga låntagare som bor i Sverige är cirka 132 000 kronor.

Forrige artikel Singelkvinnor får samma rätt till assisterad befruktning Næste artikel EU-kommissionen trycker på om förslag mot terror
Vem blir ny förbundskansler i Tyskland?

Vem blir ny förbundskansler i Tyskland?

ANALYS. Armin Laschet har valts till ny partiledare för de tyska Kristdemokraterna (CDU). Men det är långt ifrån säkert att det blir han som efterträder Merkel som förbundskansler. I dagsläget talar allt mer för regeringschefen i Bayern, Markus Söder (CSU).