Analys av 
Johan Manell

Tysk trend talar för Magdalena Andersson

Magdalena Andersson ser ohotad ut på väg mot partiledarposten. Kritiker menar att hon måste bli charmigare för att vinna folkets hjärtan. Men en titt på Tyskland visar tvärtom att en stram stil kan vara en valvinnare.

Den strikte Olaf Scholz (t.h.) har täten i den tyska kanslerkampen mot den skämtsamma Armin Laschet (t.v.).
Den strikte Olaf Scholz (t.h.) har täten i den tyska kanslerkampen mot den skämtsamma Armin Laschet (t.v.).Foto: Marius Becker/AP, Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Senast Socialdemokraterna bytte partiledare var det krislösningen Stefan Löfven som vaskades fram i det verkställande utskottet. Den här gången är det en mer normal process med valberedning och nomineringar. Men det som hade kunnat bli ett spännande race fram till september verkar vara avgjort redan innan loppet har börjat.

Finansminister Magdalena Andersson (S) var redan från början favorit. När distrikt efter distrikt nu har nominerat henne och i princip samtliga potentiella motkandidater gett henne sitt stöd eller själva avböjt kandidatur verkar saken vara biff.

Personlighetsanalys

Det har gjort att det redan nu har börjat diskuteras vad som ska hända efter november. En del har rört konkreta frågor om vilken politik Andersson ska driva och hur hon ska navigera i det knepiga politiska läget. Men lika mycket har hennes personlighet börjat analyseras. Det kan bli en ”utmaning att framstå som folklig” och ”hennes offentliga jag är inte charmigt” heter det.

Undertonen i dessa analyser är att en partiledare och statsminister bör ha just dessa egenskaper. Men stämmer det verkligen?

Tyskt recept

Den nuvarande regeringschef som suttit längst i Europa är Angela Merkel i Tyskland. Att hon lyckats sitta kvar vid makten i 16 år går knappast att tillskriva charm eller folklighet. Tvärtom har tyskarna gillat sin strama och resultatorienterade “Mutti”.

Den 26 september går tyskarna till valurnorna. Valrörelsen har i det närmaste utvecklats till ett personval. Kristdemokraternas (CDU) kanslerkandidat Armin Laschet, som mer än gärna har deltagit i karnevalståg och dragit skämt genom åren, har fått problem just på grund av sitt skämtsamma lynne. I somras sågs han skratta i bakgrunden när förbundspresidenten Frank Walter Steinmeier talade på plats i den översvämningsdrabbade delen av Tyskland. Sedan dess har CDU rasat i opinionen.

Stram sosse

Samtidigt har finansminister Olaf Scholz med sin stramare stil plötsligt fört upp de tidigare uttömda socialdemokraterna (SPD) till förarpositionen. Det som skulle bli en strid mellan CDU och De Gröna ser ut att sluta med SPD som vinnare. Många ser Scholz, trots att han är CDU:s huvudmotståndare, som en fortsättning på Merkels ledarskap och tyskarna gillar det.

Det är alltså inte någon naturlag att man måste vara ”folklig” eller ”charmig” för att vinna väljares förtroende. Det är andra egenskaper som gör en partiledare statsmannamässig och i förlängningen till en valvinnare. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00