Turbulent för moderater i riksbankskommittén

VAKTOMBYTE. Riksbankskommittén har ett halvår kvar att jobba. På den ena av de två moderatstolarna har fyra olika personer kommit och gått. Den andra platsen innehas av Jörgen Andersson som hamnat i blåsväder efter SVT:s avslöjanden.

Moderaterna har haft fyra personer på samma plats i den prestigefyllda riksbankskommittén. Niklas Wykman tar sig nu an uppdraget. Den andra platsen innehas av den förra riksdagsledamoten Jörgen Andersson. Om han fortsätter i kommittén är osäkert. Dels kom han inte in i riksdagen efter valet, dels har han varit i blåsväder för sysslor vid sidan av politiken. SVT rapporterar att Jörgen Andersson har suttit i bolagsstyrelser med personer dömda för ekobrott. Enligt SVT har dessa uppdrag inte anmälts till riksdagens förteckning över bisysslor.

Vid sidan om Andersson är det Niklas Wykman som sitter i kommittén. Han är alltså ny i rollen. Tidigare har flera kända moderater innehaft platsen. Först fick Ulf Kristersson uppdraget i egenskap av ekonomiskpolitisk talesperson. När Elisabeth Svantesson blev talesperson övertog hon också Kristerssons roll i Riksbankskommittén. Ganska snart gick platsen vidare till Jonas Jacobsson Gjörtler. Men efter att han valde att inte kandidera i valet blev det istället Niklas Wykman.

Han säger att han på kort tid har fått läsa in ett stort material då han fått hoppa på tåget i farten och då det är knappt är ett halvår kvar till att kommittén ska vara klar med sitt arbete.

Login