Trots utredningens förslag – SD kan kräva lotteriförbud

Regeringens utredare vill se striktare regler för Socialdemokraternas lotteri, inte det förbud som Sverigedemokraterna hade önskat. Men SD kan ändå komma att driva frågan.

SD:s Alexander Christiansson utesluter inte att partiet kommer driva ett förbud mot partilotterier, trots utredarens förslag. ”Det som händer nu är att regeringen och SD använder regeringsmakten för att ge sig på det största oppositionspartiet”, säger S-partisekreteraren Tobias Baudin.
SD:s Alexander Christiansson utesluter inte att partiet kommer driva ett förbud mot partilotterier, trots utredarens förslag. ”Det som händer nu är att regeringen och SD använder regeringsmakten för att ge sig på det största oppositionspartiet”, säger S-partisekreteraren Tobias Baudin.Foto: Jessica Gow/TT
Axel Hyttnäs TelinMiranda Olsson

Inget förbud – men striktare regler för hur partilotterier ska gå till. Det är regeringens utredare Gunnar Larssons förslag.

– Det finns anledning att skärpa kraven på de partipolitiska lotterierna, säger han vid en pressträff.

Gunnar Larsson fick i uppdrag att ta fram två alternativ: antingen hur partilotterier kan förbjudas helt och hållet, eller hur reglerna kring partilotterier kan skärpas för att ”upprätthålla legitimiteten”. Han skulle också ta ställning för ett av alternativen. 

Det som avgjorde att Larsson landade i det senare alternativet är att han anser att lotteriverksamheten inte har skadat förtroendet för politiken.

– Vi har inte funnit att det finns något stöd för att partiernas lotteriverksamhet har skadat förtroendet, vare sig för partierna, demokratin och spelmarknaden.

SD kan driva på för förbud

Sverigedemokraterna har velat se ett stopp för partilotterierna och är framför allt kritiska till hur S har bedrivit sin lotteriverksamhet. Partiets kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson menar att det finns etiska problem, som att äldre har lurats på prenumerationer och hamnat hos Kronofogden.

– Det finns väl ingen sund människa som tycker att det är rimligt att ett politiskt parti bedriver den sortens verksamhet, säger han till Altinget.

Partiet kommer nu analysera Gunnar Larssons förslag innan de går vidare med frågan, enligt Christiansson. SD kan komma att fortsatt driva på för ett förbud.

– Jag utesluter ingenting i det här läget. Men jag vill inte föregå det.

Muf: M får inte vara fega

Douglas Thor, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, hade velat att utredningen gått längre.

– Vi hade gärna sett att man kom fram till en hårdare slutsats, alltså att man borde förbjuda. Vi hoppas att partiet ändå går på en hårdare linje, säger han.{{quote:13593:r}}

– Det gäller att Moderaterna inte är fega här nu.

Han menar att lotteriförsäljningen är unik för Sverige.

– För oss handlar det om att det här är ett moraliskt fel sätt att finansiera politiska partier, det handlar inte specifikt om Socialdemokraterna.

– Men det finns en poäng i att det är Socialdemokraterna som har riggat reglerna för att gynna dem själva.

{{image:31203:C}}

S: ”Inga problem med ökad transparens”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är kritisk till att regeringen riktat in sig på partilotterierna. 

– Det som händer nu är att regeringen och SD använder regeringsmakten för att ge sig på det största oppositionspartiet. Det som Moderaterna nu använder som bakgrund till den här regleringen är bara svepskäl, säger han på en pressträff.

Regeringens motiv till utredningen har fallit genom Gunnar Larssons rapport, menar Baudin, då förtroendet inte konstaterats hotat av lotteriverksamheten.

{{quote:13594:r}}

Hur partiet ställer sig till förslaget till skärpta regler återstår att se. Utöver ett förbud mot att sälja lotter på kredit föreslås också att det ska bli tydligare vilket parti som står bakom lotteriet.

– Vi har inga problem med ökad transparens. Öppenhet och tydlighet är viktiga svenska grundvärden som behöver bäras av alla partier, säger Baudin.

”Kommer inte påverka första maj-tåget”

Sverigedemokraternas ordförande i näringsutskottet, Tobias Andersson (SD), har varit en av de starkaste förespråkarna för att slopa lotterierna. Han har bland annat talat om ett fattigare första maj-tåg. 

SD:s Alexander Christiansson beklagar att tonläget har varit högt i frågan och anklagar S för att inte ha bemött frågan sakligt.

Tror du att Gunnar Larssons förslag kan påverka Socialdemokraternas intäkter negativt?

– Om Socialdemokraterna inte kan bedriva sin verksamhet på samma villkor som alla andra partier i det här landet, då har S ett annat problem, säger Alexander Christiansson.

– Socialdemokraterna har också en enorm intäktskälla genom det statliga partistödet och på andra sätt. Så jag tror inte det kommer påverka första maj-tåget, utan det är en raljerande kommentar som tillhör kontexten av ett högt tonläge.

Största inkomstkällan för SSU

För Socialdemokraterna är lotteriförsäljningen en viktig inkomstkälla. Försäljningen stod för drygt 37 procent av partiets bruttointäkter 2022.

{{quote:13597:R}}

Ungdomsförbundet SSU får majoriteten av sin finansiering genom lotterierna, nästan 77 procent av intäkterna 2022. Tillsammans gav partiets och ungdomsförbundets lotteriverksamhet en vinst på 42 miljoner kronor.

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek är kritisk mot regeringens utredning. Ett totalförbud mot partilotterier skulle direkt stoppa förbundets kursverksamhet i Boden och Lund.

– I stället för att lösa samhällsproblemen fokuserar regeringen på hur man ska skada oppositionen och oss som ungdomsförbund, säger han till Altinget.

– Det handlar om att man med precision ger sig på det största partiets möjligheter till att finansiera politisk verksamhet.

Douglas Thor vill fortfarande driva på ett totalförbud mot partilotterier. Hur reagerar du på det?

– Det är sorgligt att Douglas Thor fokuserar mer på hur han och hans moderparti kan kämpa för att försvaga oss, i stället för att möta oss sakpolitiskt.

Diyar Cicek påpekar också att Moderaterna själva har ett lotteri sedan 2020. M:s lottförsäljning stod för 3,6 procent av partiets intäkter 2022, enligt siffror från Kammarkollegiet.

– Nu gick det dåligt för Moderaternas lotteri, då ska de med lagstiftningsmakten begränsa Socialdemokraternas och SSU:s möjligheter till att bedriva lotterier, säger Diyar Cicek.

– De enda som har varit ärliga i den här debatten är Sverigedemokraterna, som har sagt att de vill se ett mindre första maj-tåg och att de vill ”stoppa sosseriet”.

Nämnda personer

Gunnar Larsson

Styrelseordförande Statens fastighetsverk
Jurist

Tobias Baudin

Partisekreterare Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning el/teleteknik

Alexander Christiansson

Riksdagsledamot (SD), kulturpolitisk talesperson och talesperson i småföretagarfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00