Debatt

Transportföretagen: Avkriminalisera flygbilder från Vasaloppet

Lagen om spridningstillstånd gällande drönarbilder var förlegad redan när den kom 2016, sett till den snabba tekniska utvecklingen är den än mer omodern i dag. Det anser Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg, och Victoria Barrsäter, näringspolitisk expert Transportföretagen Flyg.

En fullt laglig bild från Vasaloppet.
En fullt laglig bild från Vasaloppet.Foto: Ulf Palm/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I början av mars följde hundratusentals svenskar sändningar från Vasaloppet. Vi kunde följa skidåkarna som kämpade hela vägen från start i Sälen till målgång i Mora. Ibland på nära håll och ibland från ovan med hjälp av drönare. Det få vet är att spridningen av dessa bilder är förbjudet och kan innebära ett års fängelse. Allt på grund av en omodern lag som riksdagen nyligen röstade nej till att förändra.

Föråldrad lagstiftning

Lagen om spridningstillstånd förbjuder delning av bildmaterial taget från luften som visar landområden, om du inte först låter materialet granskas och beviljas tillstånd av Lantmäteriet. På grund av långa kötider tar det i dag tre månader att få tillstånd. Det paradoxala är att om du från en byggnad eller en stegbil filmar exakt samma motiv så är det lagligt. Det är alltså inte vad som fotas, utan hur det fotats som är kriminellt.

Drönare används i snart alla branscher som ett sätt att erbjuda nya tjänster samt förbättra kvaliteten på befintliga varor och tjänster. Låt oss ge några exempel. Företaget Everdrone räddar liv genom att leverera hjärtstartare via drönare i flera olika svenska städer. Airforestry gallrar skog med drönare, i stället för med skogsmaskiner. Det innebär inte bara att fossilt bränsle byts till el, utan också utebliven påverkan på marken. Företag levererar mat och medicin med drönare, elledningar inspekteras och olyckor överblickas snabbt, effektivt och utan utsläpp. För att inte tala om fotografbranschen där det är mer regel än undantag att kunderna efterfrågar drönarbilder. Numera finns dessutom mycket detaljerade satellitfoton i var mans hand genom karttjänster i våra mobiltelefoner.

Företagare står också inför ett val: att bryta mot lagen eller fastna i långa kötider och inte kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

Lagen var föråldrad redan när den kom 2016. Det året var antalet granskningsärenden 700 och förra året landade antalet på 35 000. Den här explosionsartade ökningen kommer av teknikutvecklingen och döljer också ett enormt mörkertal på ärenden som inte lämnas in. Utvecklingen av hållbara, smarta lösningar hindras och du som vill göra filmer med drönare riskerar fängelse.

Ett ingrepp i människors frihet

Företagare står också inför ett val: att bryta mot lagen eller fastna i långa kötider och inte kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Många företagare väljer det förstnämnda för att slippa Lantmäteriets tre månader långa kötid.

Centerpartiet med Rickard Nordin i spetsen verkar vara de enda av våra politiker som förstår vilket enormt näringsmässigt hinder och ingrepp i vanliga människors frihet lagen om spridningstillstånd innebär. I veckan voterade riksdagen om Rickard Nordins motion där han föreslog att lagen skulle ses över.

Det var bara för de andra partierna att säga ja och därmed påbörja processen att ändra lagen. Men de röstade nej. I stället fortsätter riksdagen att begränsa friheten för svenska medborgare, krångla till det för småföretagare och hindra utvecklingen. Företagare lägger ner eller riskerar fängelse, medan vi andra ser på bilder utan spridningstillstånd från Vasaloppet.

Nämnda personer

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00