Tobé varnar för urvattnad politik

INTERVJU. Justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) tycker det är viktigt att ha is i magen när säkerhetsfrågorna är högt på agendan. Han manar till självrannsakan vid tillkännagivanden. 

Valet närmar sig och den stora valfrågan lag och ordning, gör att justitieutskottets diskussioner blir allt intensivare. Alla partier vill nå fram med sin ståndpunkt i säkerhetsfrågor för att också kunna synas under valrörelsen. Men justitieutskottets ordförande, Tomas Tobé (M), tycker att samarbetet i utskottet har fungerat bra trots de sakpolitiska skillnaderna.

– Det är klart att nu är de här frågorna i centrum för den politiska debatten. Men i utskottsarbetet så tycker jag att alla partier försöker hålla en god ton och inte försöker att missförstå varandra medvetet, säger han till Altinget.

Tomas Tobé gör nu sin tredje mandatperiod i riksdagen och är för tredje gången också ordförande i ett utskott. Men det är första gången som han för oppositionspolitik som ordförande. Trots att majoritetsförhållandena ser ut som de gör, upplever han ändå att det har varit möjligt att skapa samsyn mellan många partier i frågorna som behandlats under de senaste fyra åren.

Login