Debatt

Timbro: Avbryt det misslyckade vänsterexperimentet i Stockholm

Socialdemokraterna missköter huvudstaden. Höjda skatter, nedlagd vård, avskedade ordningsvakter och slöseri med skattepengar är bara några exempel. Det skriver Lovisa Lanryd och Carl Albinsson, Timbro.

Övriga landet är starkt beroende av att Stockholm fortsätter att vara en attraktiv och växande huvudstadsregion som lockar till sig kompetens och kapital från hela världen, skriver debattörerna.
Övriga landet är starkt beroende av att Stockholm fortsätter att vara en attraktiv och växande huvudstadsregion som lockar till sig kompetens och kapital från hela världen, skriver debattörerna.Foto: Timbro
Carl Albinsson
Lovisa Lanryd
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialdemokraterna i Stockholm gick till val på ett offensivt politiskt program. Sjukvården skulle bli mer tillgänglig, tryggheten stärkas och det skulle vara ordning och reda i ekonomin. Kölappar skulle bytas mot vårdplatser, hette det då. Alla stenar skulle vändas på för att bygga ett tryggare Stockholm.

Kraftig vänstersväng

Efter ett år har valrörelseretoriken bytts ut mot en kraftig vänstersväng. I både staden och regionen har skatten höjts. För en vanlig familj innebär det nästan 4 500 kronor mindre i plånboken varje år. Ett hårt slag i en tid av hög inflation och betydande kostnadsökningar.

I Stockholm stad sparar styret in miljoner på skolan trots skattehöjningar. Slussenprojektet beräknas bli minst åtta miljarder dyrare än tänkt och en granskning från oktober visar att staden bränt närmare 80 miljoner skattekronor på representation, konferenser och taxiresor. 

Om bilden av Stockholm som en otrygg huvudstad cementeras kommer talanger och företag att flytta.

Överskottet på fem miljarder i Region Stockholm har vänts till ett underskott. Trots det har löftet om att stärka vården inte infriats. Stockholm har länge varit känt för korta vårdköer, men när man summerar detta år står drygt 2 700 fler patienter i kö för operation till någon av länets fem sjukhus. Den populära närakuten vid Hötorget som årligen tar emot 35 000 patientbesök ska läggas ned i slutet av nästa år. Samtidigt har ersättningen kraftigt sänkts för exempelvis psykologsamtal på vårdcentraler och digitala vårdgivare som tidigare avlastat övrig vård inom psykisk ohälsa lämnar nu regionen.

Urspårad kollektivtrafik

Hadzialic har dessutom tappat kontrollen över kollektivtrafiken. Pendeltågstrafiken har totalt havererat och busslinjer dras in trots att priset på SL-kortet höjs. Allt fler vittnar om betydande problem med innerstadsbussarna som nu får minskad turtäthet.

Löftet om ett tryggare Stockholm har inte heller infriats. Tvärtom har stadens styre valt att avskeda två av tre ordningsvakter. Det påverkar människors vardag direkt och gör den mer otrygg samtidigt som den internationella bilden av våldsvågen avskräcker investerare.

Om bilden av Stockholm som en otrygg huvudstad cementeras kommer talanger och företag att flytta. Övriga landet är starkt beroende av att Stockholm fortsätter att vara en attraktiv och växande huvudstadsregion som lockar till sig kompetens och kapital från hela världen. Om den offentliga servicen inte fungerar samtidigt som skatterna stiger kommer Stockholms attraktionskraft att minska.

Dogmatiskt beslutsfattande

Omläggningar av politiken måste ske med försiktighet och tydliga konsekvensanalyser, något som saknats men inte hejdat illavarslande beslut. Den här typen av dogmatiskt beslutsfattande är särskilt skadlig för våra större städer som konkurrerar på en global marknad. Det är uppenbart att Stockholm inte mår bra av vänsterpolitiken som har sjösatts i staden och regionen.

Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

Karin Wanngård

Kommunstyrelsens ordförande (S) Stockholms stad, finansborgarråd Stockholms stad, ledamot i partistyrelsen (S)
Studier i personalvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00