Tidöpartierna ger miljardbelopp till Kriminalvården

Regeringen och Sverigedemokraterna skjuter till 1,4 miljarder kronor till Kriminalvården i vårändringsbudgeten. Men myndigheten begärde nästan en miljard mer. ”Pengarna kommer förhoppningsvis räcka”, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).

SD:s Richard Jomshof ser utökningen av Sveriges fängelseplatser som en stor utmaning.
SD:s Richard Jomshof ser utökningen av Sveriges fängelseplatser som en stor utmaning.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

I vårändringsbudgeten ger regeringen 1,38 miljarder kronor extra till Kriminalvården för att snabba på fängelseutbyggnaden. Enligt Kriminalvårdens egna prognoser behöver antalet anstalts- och häktningsplatser tredubblas till 2033 för att möta behovet.

– Det är klart att det här är en utmaning, inte minst eftersom det kostar väldigt mycket pengar, säger Richard Jomshof vid en pressträff i riksdagen.

Kriminalvården har dock begärt 2,3 miljarder extra för 2024, nästan en miljard mer än det Tidöpartierna nu skjuter till.

– Det finns ingen regering som har lagt så mycket pengar på Kriminalvården som den nuvarande nu gör tillsammans med SD, säger Jomshof.

– Vi gör vad vi kan för att skjuta till pengar i en tid där det finns väldigt många behjärtansvärda områden. Pengarna kommer förhoppningsvis att räcka.

Kostnadssänkningar ska undersökas

Kriminalvården får också det förnyade uppdraget att föreslå lämpliga åtgärder för att få ned dygnskostnaden. Under 2023 kostade en häktningsplats 3 448 kronor per dygn, medan en anstaltsplats kostade 3 773 kronor.

I uppdraget ska Kriminalvården bland annat se på andra europeiska länder, där dygnskostnaden är lägre.

Dessutom ska en översyn av häktes- och fängelselagen genomföras för att underlätta expansionen.

Nämnda personer

Richard Jomshof

Ordförande i justitieutskottet, riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
SO-lärare (Malmö uni., 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00