Tidningen Finansliv går i graven

Finansförbundet lägger ned sin medlemstidning Finansliv för att ”frigöra resurser till andra verksamhetsändamål”. ”Helt fel slutsatser”, enligt Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Albin Bohlin

Tidningen Finansliv bevakar bank- och finansbranschen och delas ut till fackförbundet Finansförbundets medlemmar. Sedan 2018 har den producerats av Journalistförbundets medlemstidning Tidningen Journalisten AB. Men nu har Finansförbundet beslutat att lägga ned tidningen för att ”frigöra resurser till andra verksamhetsändamål”, detta efter en genomlysning av förbundets ekonomi och verksamhet.

– Organisationsgrad och antal medlemmar är det som ger oss som fackförbund inflytande på arbetsmarknaden. I relation till den kostnad som Finansliv står för, behöver vi göra andra satsningar som ger mer värvande och organisationsstärkande effekt, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius i ett pressmeddelande.

En undersökning som Finansförbundet har låtit göra visar att 39 procent av förbundets medlemmar tycker att tidningen är en viktig medlemsförmån. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tycker att Finansförbundet har ”dragit helt fel slutsatser”.

– En medlemstidning är en tillgång och en hygienfaktor i ett demokratiskt förbund. Med en oberoende medlemstidning kan medlemmar få chans att tycka, tipsa och få frågor belysta ur ett annat perspektiv, jämfört med den information som förs ut av en kommunikationsavdelning eller en förbundsstyrelse, säger hon i ett uttalande på Journalistförbundets hemsida.

Tidningen kommer att ges ut under det första kvartalet 2024 och det finns ännu inga beslut om några framtida redaktionella satsningar från Finansförbundet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00