Om  
Stefan Löfven

Stefan Löfven skriver självbiografi

Från Ådalen till Rosenbad. I höst kommer Stefan Löfvens självbiografi ”Svetsare och statsminister”. I den hoppas han kunna sätta ord på sina tankar på ett sätt som han inte kunde göra under sin tid statsminister.

Det har gått över 50 år sedan Stefan Löfven var med och bildade en SSU-förening. Nu ser han tillbaka på sina år inom fackrörelsen och politiken.
Det har gått över 50 år sedan Stefan Löfven var med och bildade en SSU-förening. Nu ser han tillbaka på sina år inom fackrörelsen och politiken.Foto: Adam Ihse/TT
Albin Bohlin

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Stefan Löfven lämnade uppdraget som Sveriges statsminister. Engagemanget i Socialdemokraterna går tillbaka till tonårstiden och har följt honom i hans arbete som svetsare, fackombudsman, fackförbundsordförande, partiordförande och statsminister. Nu ska hans livshistoria bli till en bok.

– Många frågar om den resa jag gjort, från Ådalen till Rosenbad. Det verkar finnas ett intresse för den. Det var ett skäl till att jag bestämde mig för att skriva den här boken, säger Stefan Löfven till Dagens Arena.

Självbiografin ska heta ”Svetsare och statsminister” och ges ut på Atlas förlag. Till sin hjälp kommer han att ha journalisten Ulrika Knutson.

– Jag blev nyfiken på hur politiken ser ut från insidan, ”i huvudet på en statsminister”. Stefan Löfvens epok är också en dramatisk tid i svensk politik, med terrordåd, pandemi och parlamentariska kriser, säger hon.

Till skillnad från tiden i politiken ser Stefan Löfven fram emot att för en gångs skull inte behöva bli tolkad av andra.

– Nu får jag möjlighet att sätta ord på de val jag gjort och som sällan kommer fram i intervjuer. Jag vill ge min berättelse av vad jag gjort inom politiken och fackföreningsrörelsen, säger han.

Boken släpps i september.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00