Thedéen: ”Överdriven försiktighet i debatten om penningpolitik”
Carl B Hamilton (L) tycker att riksbanksreglerna delvis står i vägen för debatten om penningpolitiken och dess effekter. Riksbankschef Erik Thedéen håller inte med, men han menar att reglerna i vissa fall tolkas för strikt.


Louise Carlsson-Örning
Redaktör för Altinget Bo och ByggRiksbanken har sedan 1999 en oberoende ställning gentemot politiken. Sedan årsskiftet gäller en ny Riksbankslag som bland annat innebär en närmare granskning av Riksbankens arbete, men med en fortsatt oberoende ställning för myndigheten.
Om jag som riksdagsledamot skulle gå ut och säga att Erik Thedéen är ute och cyklar, då skulle det eventuellt bli stort i tidningarna. Men ibland är han ju ute och cyklar...
Carl B Hamilton (L), Riksdagsledamot finansutskottet
Som en del i en närmare granskning presenterades under tisdagen den första utvärderingen av Riksbankens penningpolitik som Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) gjort på uppdrag av finansutskottet. I rapporten får Riksbanken bland annat kritik för att ha agerat för sent när det gäller räntehöjningarna och för att deras prognoser varit felaktiga.
Carl B Hamilton (L), ledamot i finansutskottet, tycker att Riksbankens oberoende och att instruktionsförbudet, regeln som säger att Riksbanken inte får instrueras i sina beslut, hämmar en bredare debatt om penningpolitiken och effekterna den har.