Debatt

Tänker regeringen vara tyst när Orbán får miljarder från EU?

Det har varit märkligt tyst från regeringen i frågor gällande demokrati och mänskliga rättigheter. Är det SD, som gång på gång har uttryckt beundran för Viktor Orbán, som orsakar detta? Det frågar sig europaparlamantarikern Abir Al-Sahlani (C).

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en politisk mobbare, skriver debattören.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en politisk mobbare, skriver debattören.Foto: Franc Zhurda/AP/TT
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När Ungerns premiärminister Viktor Orbán blinkar vackert med ögonen för att få loss alla de miljarder kronor som fortfarande sitter fast i EU:s demokratilås, så måste svenska regeringen visa att de faktiskt är en så kallad ”liberal, borgerlig regering”.

Ungern bryter mot EU:s värderingar

Det svenska ordförandeskapet i EU måste stå starkt för demokrati, rättsstaten och mänskliga rättigheter – och inte vika sig för Sverigedemokraternas stora förebild i Ungern. Centerpartiet har länge arbetat hårt för att länder som bryter mot EU:s grundläggande värderingar inte ska kunna sko sig på EU-medel, alltså svenska skattebetalares pengar.

Struntar man i demokratin, i rättsstatens oberoende, eller låter korrupta politiker tillskansa sig skattepengar som är till för deras folk – ja, då ska det så kallade demokratilåset slå till och EU-pengarna frysa inne.

Polen fick se hur EU höll inne pengarna till landets återhämtningsfond efter pandemin, på grund av den urholkning av rättsväsendets oberoende som hade skett i landet. Det har fått landets styre att påbörja en återställare för domstolarna, men än är det en bit kvar till ett acceptabelt läge. Vi är många i Europaparlamentet som är skeptiska till att den polska regeringen faktiskt kommer att genomföra det de lovar göra.

Inte längre en demokrati

I Ungern är det som bekant ännu värre ställt. Orbáns regim fick loss en del pengar när han gjorde upp med kommissionen strax före jul. Regimen i Budapest försöker såklart få det att framstå som att de besegrat EU. Men sanningen är att Ungern fortfarande har många miljarder som inte betalas ut. Som frusit inne på grund av deras bristande respekt för demokratin, mänskliga rättigheter eller rättsstatens oberoende.

En politisk mobbare som Viktor Orbán kan inte vinna den här striden. Han kan inte utpressa EU. Han måste ge tillbaka det som EU-medlemskapet garanterar det ungerska folket.

Kommer man uttrycka kritik mot att Ungern kanske kommer att få ta del av EU-medel – som betalas av svenska skattebetalare?

Det är han och hans regim som har skapat alla problem som Ungern nu står inför. Det är de som är orsaken till att korruptionen har satt djupa rötter i den ungerska myllan och att landet inte längre klassas som en demokrati av Europaparlamentet.

Under Sveriges ordförandeskap i EU, kommer Ungernfrågan definitivt att vara i blickfånget. Och här blir det då spännande, hur kommer den svenska regeringen förhålla sig till detta? Kommer man uttrycka kritik mot att Ungern kanske kommer att få ta del av EU-medel – som betalas av svenska skattebetalare?

Åkessons autokratiska vänner

För det har varit märkligt tyst från regeringen i frågor gällande demokrati och mänskliga rättigheter sedan den tillträdde. Är det SD, som gång på gång uttryckt beundran för Viktor Orbán, som orsakar detta? Kommer SD få regeringen att vika sig för Orbán? Ett parti som bara för någon månad sedan ställde sig på den ungerska regimens sida när Europaparlamentet tog det viktiga beslutet att förklara att Ungern inte längre kan ses som en demokrati. SD, vars ordförande i justitieutskottet önskat att media i Sverige skulle vara mer som i Ungern – alltså helt kontrollerad av en autokratisk ledare.

Ulf Kristerssons regering beskriver sig som en ”liberal, borgerlig regering”. Men att stå tyst vid sidan av när Orbán får närmare 80 miljarder kronor från EU och svenska skattebetalare, och får fortsätta sprida korruption i sitt land, kommer inte att ses som liberalt i Europa.

Det är upp till bevis för regeringen att visa att den har det liberala och det borgerliga i sitt DNA och inte viker sig för Åkessons autokratiska vänner.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00