Debatt

”Systerskapet i riksdagens kammare ger mig hopp om framtiden”

Avtackningen av centerledaren Annie Lööf visade att trots skilda politiska åsikter och rubriker om catfights har alla kvinnliga partiledare något gemensamt, skriver Maja Lundqvist, ordförande Unga S-kvinnor Rebella.

Partiledarkollegerna Lööf och Busch tackar varandra.
Partiledarkollegerna Lööf och Busch tackar varandra.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Maja Lundqvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det var något alldeles speciellt när Ebba Busch, Magdalena Andersson, Märta Stenevi och Nooshi Dadgostar tackade av sin partikollega Annie Lööf i riksdagen. Nej, jag syftar inte på att Nooshi och Annie ska gå på spa. Jag syftar på det systerskap som väldigt sällan kommer fram i politiken. Ett systerskap som visar på genuin stolthet över att ha stöttat en annan kvinna. Som till exempel när  Annie Lööf berättar för en tårögd Magdalena Andersson hur stolt hon var när Magdalena blev Sveriges första kvinnliga statsminister.

Milstolpar för jämställdheten

De visade nämligen att bakom de politiska åsikterna och alla rubriker om catfights så delar de något. De delar hatet och hotet, härskarteknikerna och andra erfarenheter av att vara kvinna på ledande position. Men de delar också känslan av att vara med och göra Sverige och världen lite mer jämställd. Alla står de i riksdagens kammare och bär på starka minnen, minnen som tillsammans blev milstolpar för jämställdheten i vårt land. Därför kändes det lite extra när de med darriga röster gick fram och uttryckte sin enorma respekt och stöd för Annie Lööf.

Som ung kvinna i politiken känner jag stolthet.

För även om de inte uttrycker det direkt i sina tal så kan man se att de förstår varandra. Makthavare till makthavare, förtroendevald till förtroendevald, kvinna till kvinna som Ebba Busch uttryckte det. De förstår hur det var för Annie Lööf att komma in som ung kvinna i riksdagen, de förstår hur hatet och hoten verkligen gör en illa berörd och de förstår frustrationen när man får en ytterligare en kommentar som fokuserar på ens utseende i stället för ens åsikter.

Kvinnor måste våga leda

Som ung kvinna i politiken känner jag stolthet. Stolthet över att kvinnor trots sina politiska åsikter håller varandra om ryggen. För utan kvinnor som vågar ta ledande positioner hade vi inte haft en fullt fungerande demokrati. När ni krokar arm och stöttar varandra så inspirerar ni unga kvinnor att våga engagera sig. Ni visar att vi tar jämställdhetskampen tillsammans. Samtidigt är ni med och bidrar till ett klimat där nästa generations kvinnor får plats i politiken.

Jag ska göra mitt yttersta för att mobilisera och inspirera fler unga kvinnor att våga ta plats och fortsätta kampen för ett jämställt samhälle. Den kampen som ni tillsammans har tagit och banat väg för.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00