SVT överklagar järnrörs-domen

SVERIGEDEMOKRATERNA. SVT driver vidare processen om den så kallade Järnrörsfilmen. SVT vill att Högsta domstolen prövar frågan om ersättning till den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) för publiceringen av filmen, skriver SVT.

Foto: Fredrik Persson / TT / Ritzau Scanpix
Mattias Croneborg

Patent- och marknadsöverdomstolen slog fast i juli att SVT bröt mot lagarna kring upphovsrätt när bolaget publicerade den video som Kent Ekeroth filmat under det så kallade ”järnrörsbråket”.

Bakgrunden var en juninatt 2010 där SD-politikern Kent Ekeroth spelade in en film från Kungsgatan i Stockholm på sin mobiltelefon där  Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling förolämpar flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord och hur Almqvist sedan beväpnar sig med järnrör. Två år senare hade flera medier fått tag på filmen och den publicerades först i Expressen.

Pengar för upphovsrätt

Kent Ekeroth krävde ersättning från en rad svenska medier för upphovsrättsintrång. 2015 stämde Ekeroth SVT och krävde 164 566 kronor i ersättning, men tingsrätten avvisade Ekeroths stämningsansökan, och dömde riksdagsledamoten till att betala rättegångskostnader för SVT på 80 000 kronor. Men domen överklagades alltså till Patent- och marknadsöverdomstolen som dömde till Ekeroths fördel.  

SVT är nu missnöjd med domen från Patent- och marknadsöverdomstolen och har lämnat in en ansökan om att Högsta domstolen ska pröva fallet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

”Patent- och marknadsöverdomstolen har gjort en felaktig bedömning av målets frågor av betydelse för denna del av domslutet. Domstolen borde rätteligen ha ogillat Kent Ekeroths talan i dess helhet”, skriver SVT i överklagan.

Nämnda personer

Kent Ekeroth

Oppositionsregionråd (SD) Region Dalarna
Ekonomi (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00