Sveriges statsheraldiker: Många skulle ge allt för att få använda kronan

Trots att de har all rätt att stoltsera med vapensköldar och kungakronor väljer många myndigheter att ta hjälp av konsulter för att skapa mer moderna loggor. ”De gör allt för att slippa”, säger Sveriges statsheraldiker Davor Zovko.

Davor Zovko är heraldisk konstnär och som statsheraldiker ritar han vapensköldar. Han berättar för Altinget om heraldiken som konstform. ”Förena en ren med en lax – inga problem. Hur bisarrt som helst, men i heraldiken hur normalt som helst.”
Davor Zovko är heraldisk konstnär och som statsheraldiker ritar han vapensköldar. Han berättar för Altinget om heraldiken som konstform. ”Förena en ren med en lax – inga problem. Hur bisarrt som helst, men i heraldiken hur normalt som helst.”Foto: Caisa Rasmussen/TT, Emre Olgun, Riksarkivet

Sedan 2022 är Davor Zovko Sveriges statsheraldiker. Det innebär att han har hand om frågor som rör statens vapen, symboler och den svenska flaggan.

Heraldik

Heraldiken är den historiska läran om vapensköldar och dess konstnärliga utformning. 

Heraldiken baseras på en rad olika regler. Färger, kontraster och symboler är ledord för att skapa ett vapen som är igenkännligt och tidlöst.

Heraldikens flexibilitet är dock det som har fått den att överleva enda sedan medeltiden, menar Davor Zovko.

– Det finns undantag för alla regler, säger han. 

En av många arbetsuppgifter för statsheraldikern är

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00