Debatt

Sverige har inte råd att tacka nej till IT-kompetens från andra länder

Utredningen som föreslås i Tidöavtalet och syftar till att höja inkomstgränsen för arbetskraftsinvandring skapar stora hinder för svenska företag. Det spelar ingen roll var du står politiskt – den kommer att drabba Sveriges digitalisering negativt, skriver Istvan Beres, grundare och vd DanAds.

Sverige har en alarmerande brist på IT-och tech-kompetens, skriver debattören.
Sverige har en alarmerande brist på IT-och tech-kompetens, skriver debattören.Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under 2021 beviljades, enligt Migrationsverket, 20 753 arbetstillstånd och av dessa var 3723 verksamma inom IT-sektorn – bland annat som systemutvecklare, IT-arkitekter och testledare. Denna siffra motsvarar omkring 18 procent av den totala arbetskraftsinvandringen. Mellan 2011 och 2016 var jobb inom IT dessutom den vanligaste yrkesgruppen bland både kvinnor och män som invandrade till Sverige av arbetsmarknadsskäl.

Alarmerande kompetensbrist

Det är ingen nyhet att Sverige har en alarmerande brist på IT-och tech-kompetens, något som redan är oerhört kännbart för många svenska företag. Vi är beroende av extern arbetskraft för att inte tappa fart och den kompetens som finns i Sverige räcker tyvärr inte till för att täcka de behov som finns. En ny undersökning visar dessutom att kompetensbristen inom IT och teknik är extra stor inom de områden som krävs för den gröna och digitala omställningen. Därmed är den svenska arbetskraftsinvandringen inte enbart viktig för att få våra företag att utvecklas och behålla konkurrenskraft, utan även för vårt hållbarhetsarbete.

Många svenska företag tampas redan med kompetensförsörjningen och ett höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring innebär svårigheter för många företag. Regeringens utgångspunkt är att arbetstillstånd endast ska beviljas om lönen motsvarar den svenska medianlönen – en lönenivå som ligger långt över de nivåer som finns i många kollektivavtal. Det är alltid viktigt att värna om konkurrensmässiga och skäliga löner, men rent lönemässigt står Sverige redan högre i kurs jämfört med många andra europeiska länder.

Välj mångfald

Även om regeringen tar höjd och säger att den kan erbjuda lägre lönekrav för vissa yrkesgrupper, är huvudlinjen problematisk. Förändringen skulle innebära stora konsekvenser för många företag som inte längre skulle ha den ekonomiska möjligheten att behålla eller införskaffa den kompetens som de så tydligt behöver.

Många svenska företag tampas redan med kompetensförsörjningen och ett höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring innebär svårigheter för många företag.

Det finns dessutom ytterligare en aspekt av arbetskraftsinvandring som är värd att lyfta vid sidan av de rent tekniska fördelarna – mångfald. I dag har vi tillräckligt mycket kunskap för att veta att medarbetare som tänker olika och har olika perspektiv på problemlösning gör att våra företag mår bättre och fungerar mer effektivt. Flertalet studier har visat på de positiva effekterna av olika infallsvinklar, perspektiv och bakgrunder – bland annat en studie från McKinsey som visar på det starka sambandet mellan mångfald och lönsamhet.

Utöka IT-kompetensen

Många svenska företag betalar idag stora belopp för IT-kompetens som nivåmässigt inte motsvarar kostnaden. En realisering av regeringens förslag vore därmed att sätta käppar i hjulet för utvecklingen hos svenska verksamheter och företag och förändringen skulle stå oss dyrt i mer än en bemärkelse.

Vi behöver göra allt för att utöka IT-kompetensen i Sverige – inte stänga den ute.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024