Debatt

"Stoppa AP-fondernas investeringar i fossila bränslen"

DEBATT. Trots folkets vilja, politikernas vilja och vetenskapens bevisföring blir det inget förbud mot fossila investeringar när riksdagen på onsdagen beslutar om hur AP-fonderna ska placera svenskarnas pensionspengar, skriver organisationerna Greenpeace och Fossil Free.

<div>Rolf Lindahl, Greenpeace och Frida Arevik,&nbsp;Fossil Free</div>
Rolf Lindahl, Greenpeace och Frida Arevik, Fossil Free
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Frida Arevik
Fossil Free
Rolf Lindahl
Greenpeace

Finansutskottet har föreslagit att riksdagen på onsdag ska rösta igenom regeringens förslag till nya regler för AP-fonderna. Förslaget innehåller inte något förbud mot fossila investeringar och ordet “klimat” finns inte ens med i texten. Detta trots att en majoritet av riksdagspartierna och svenska folket vill att AP-fonderna ska investera i linje med Parisavtalet, alltså flytta pengarna från kol, olja och gas.

Vi kan klara det

Klimatkrisen är mänsklighetens största utmaning. FN:s klimatpanel, som nyligen släppte sin kanske viktigaste rapport, understryker med all önskvärd tydlighet: vi måste agera omgående och vi måste vidta oerhört kraftfulla åtgärder om vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5°C och lyckas undvika de värsta effekterna av ett förändrat klimat. Det är ett dystert utgångsläge, men om vi beslutar oss för det, kan vi klara det.

En förutsättning är att vi slutar investera i det som idag förstör jordens klimat allra mest, det vill säga kol, olja och gas. Fossila bränslen måste förpassas till historiens skräphög. Morgondagens skolelever ska inte att läsa om fossil energi i naturvetenskapen, utan i historia. Annars har vi ingen framtid.

Ett ohållbart system

Idag upprätthåller den globala finansmarknaden ett ohållbart system. Några som många gånger lyfts fram som föregångare är de statliga AP-fonderna. Första till Fjärde AP-fonderna förvaltar sammantaget hisnande 1400 miljarder kronor. Vad de gör har betydelse, även utanför Sveriges gränser. När de flyttar kapital sätter de inte bara pengar i rörelse, de utmanar finanssektorn och ger en vägvisning om var vår framtid ligger.

Miljardbelopp investeras i fossilbovar 

Men det räcker inte att vara bäst i jämförelse med andra, det gäller att göra det som krävs. Trots aktivt klimatarbete så investerar idag våra gemensamma AP-fonder miljardbelopp i några av de största fossilbovarna i världen och eldar därmed på den globala uppvärmningen med våra pensionspengar.

Fossila bränslen måste förpassas till historiens skräphög. Morgondagens skolelever ska inte att läsa om fossil energi i naturvetenskapen, utan i historia. Annars har vi ingen framtid.

Vi behöver en finansbransch som tar avstånd från det förgångna och istället sår för framtiden. Statliga pensionsfonder kan och bör, med sitt långsiktiga och folkliga uppdrag, gå i bräschen för detta. Fler än 1000 stora investerare världen över har insett detta. Exempel på stora institutioner som beslutat att slopa fossilerna är staden New York, Stockholms stad och staten Irland.

En majoritet är för  

Faktum är att det finns en kraftig blocköverskridande majoritet i Sveriges riksdag för att AP-fondernas investeringar ska vara i linje med Parisavtalet och flyttas från fossil verksamhet. Vi har också frågat svenska folket i en opinionsundersökning. Nästan två av tre håller med oss: Fonderna bör sluta investera i det som förändrar klimatet allra mest – fossilindustrin.

Klimatet lär inte vänta  

Men trots folkets vilja, politikernas vilja, vetenskapens bevisföring och klimatets krav så blir det inget tydligt förbud mot fossila investeringar när riksdagen på onsdagen beslutar om nya regler för AP-fonderna. Det blir förvisso skärpta krav på hållbarhet, men om inte det leder till att våra pensionsfonder investerar i enlighet med våra klimatmål måste regering och riksdag skyndsamt göra om och göra rätt. Klimatet lär inte vänta.

Dokumentation

 

 

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00