Debatt

Statens fastighetsverk borde arbeta för landsbygden – inte hota insjöfisket

Avtal med Statens fastighetsverk som varken syftar till långsiktighet eller möjliggör behövliga investeringar skapar problem för verksamheter som kan bidra till en orts attraktivitet, besöksnäring och landsbygdsutveckling, skriver Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Hallstahammars kommun.

Borgåsundsfiskarn i Hallstahammar kommun kan komma att ge upp sin verksamhet efter att ha försökt få till en hållbar lösning med Statens fastighetsverk som äger fastigheten, skriver debattörerna.<br>
Borgåsundsfiskarn i Hallstahammar kommun kan komma att ge upp sin verksamhet efter att ha försökt få till en hållbar lösning med Statens fastighetsverk som äger fastigheten, skriver debattörerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi nås av beskedet att ”Borgåsundsfiskarn” är nära att ge upp sin populära verksamhet i Borgåsund, Hallstahammars kommun, med butik och sommarrestaurang. Anledningen till detta är att man inte har kunnat hitta ett långsiktigt hållbart avtal för att verksamheten skall kunna drivas vidare och för att investeringar ska kunna göras.

Detta är tyvärr ingen ny fråga utan det har under en lägre tid arbetats med att försöka få till en hållbar lösning med Statens fastighetsverk som äger fastigheten.

”Borgåsundsfiskarn” är vida känd och ett omtyckt och populärt utflyktsmål främst under sommartid. Ett besöksmål som tillsammans med andra företag på landsbygden har stor betydelse för ortens attraktivitet och landsbygdens fortsatta utveckling.

Vi är många som önskar en långsiktig och bra lösning på denna fråga, både lokalt och regionalt.

Allas vår gemensamma egendom

Riksdagsledamöter från Västmanland ställde i oktober 2021 en motion till riksdagen angående problematiken kring att Statens fastighetsverk inte tydligt ser sig ha uppdraget att möjliggöra för verksamhets- och landsbygdsutveckling.

I motionen föreslås att ”regeringen ska överväga om direktiven till Statens fastighetsverk kan kompletteras med ett uppdrag om att på de sätt som går bidra till hållbar regional utveckling där SFV äger fastigheter. Att tillåta andra än privatpersoner som hyresgäster för att möjliggöra för företag inom besöksbranschen att på ett ansvarsfullt sätt utveckla besöksmålet med bestående kulturhistoriska värden skulle eventuellt kunna vara en möjlighet”.

Tyvärr avslogs motionen men förhoppningsvis har den bidragit till att fler har fått upp ögonen för problematiken och att vi är många som önskar ett annat förhållningssätt. Fiskarn i Borgåsund är nog tyvärr inte den enda entreprenören som har problem med att bedriva och utveckla sin verksamhet om avtalen inte syftar till långsiktighet och heller inte möjliggör välkomna och behövliga investeringar.

Statens fastighetsverk är allas vår gemensamma egendom. Det borde vara en självklarhet att de fastigheter och den mark som vi gemensamt äger förvaltas, upplåts och sköts på ett sådant sätt att det främjar ortens utveckling och attraktivitet.

Vi ser framemot en positiv lösning.

Nämnda personer

Anna Gunstad Bäckman

Gruppledare och ordförande Centerpartiet Hallstahammar-Strömsholm, medlem i Centerpartiets hästnätverk

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00