Staten lägger ned i Gävle

AVVECKLING. De statliga företagen Metria och Swedesurvey säljs eller avvecklas. Båda har huvudkontor i Gävle.

– Politiken hänger inte ihop. Det ska bli mer statlig närvaro ute i landets samtidigt så säljer staten Metria, säger Lars Beckman till Altinget.

Han är överens med regeringen att statens inte är den bästa ägaren för Metria.

Metria ägs helt av staten. Företaget tillhandahåller tjänster och produkter inom geografisk information, fastighetsinformation och geografisk informationsteknik. Regeringen anser att Metrias verksamhet är kommersiell och att bolaget agerar på väl fungerande och konkurrensutsatta marknader. Företaget har cirka 250 anställda utspridda över landet men med huvudkontor i Gävle.

Damberg säljer

Regeringen har tidigare meddelat att den ska sälja Metria, och näringsminister Mikael Damberg (S) meddelade nyligen att regeringen är fullt uppe i en försäljningsprocess.

Lars Beckman som är hemmahörande i Gävleborgs län menar att det är en regionalfråga.

– Det är en fråga om starka regionala hänsyn, säger han.

Han är också orolig för att försäljningen av Metria leder till att sämre förutsättningar att göra geodata till öppna data. Även branschen själv vill det.

Öppna data

Branschföreningen Geoforum Sverige, där huvuddelen av landets geodataaktörer inom staten, kommuner och näringslivet är representerade, ser ett behov av att kommuner och statliga myndigheter erbjuder geodata som öppen data. Detta skulle ökad samhällsnytta, enligt Beckman, bland annat genom en snabbare digitalisering och effektivisering av offentlig förvaltning, särskilt av planeringsprocessen. Det betyder också mycket för innovation och nya arbetstillfällen i privata tjänsteföretag.

– Det skulle gynna småföretagen, säger Beckman.

Samtidigt som regeringen säljer Metria avvecklar den ett annat statligt bolag med säte i Gävle. Det är Swedesurvey. Det är ett litet bolag som, enligt regeringen, är starkt beroende av nyckelpersoner och kunskap vid Lantmäteriet.

Två anställda

Det har i dag bara två anställda, och omsättningen har sedan 2006 sjunkit från 117 miljoner till bara ett fåtal miljoner kronor. Swedesurvey har alltså minskat verksamheten under senare år och regeringen tycker inte att det går att motivera en fortsatt drift. ”Regeringen anför att bolagets verksamhet har krympt till en sådan omfattning att argument i dag saknas för att bedriva verksamheten i bolagsform”, skriver regeringen i den proposition som föregått beslutet.

 

Forrige artikel Forssell: ”Det finns ingenting som inte får ifrågasättas” Forssell: ”Det finns ingenting som inte får ifrågasättas” Næste artikel Lidström: ”Att påverka politik är själva grunden till att vi finns” Lidström: ”Att påverka politik är själva grunden till att vi finns”
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.